Nakon slučaja “obljube štićenice”: Direktor doma Rada Vranješević podnio ostavku

Vijesti 02. feb 202210:34 > 11:06 0 komentara
N1

Direktor doma za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević" Vladimir Kajkut saopštio je da podnosi ostavku na ovu poziciju, a nakon što je jedna osoba -radnik, uhapšena zbog sumnje da je izvršila obljubu maloljetnice - štićenice ovog doma. Kajkut pojašnjava da su dva puta prijavljivali istražnim organima sumnjivo ponašanje, ali da je Okružno tužilaštvo donijelo odluku o nesprovođenju istrage, nakon čega je uslijedila i treća prijava.

“Kao rukovodilac, odgovoran čovjek i roditelj sa ovim danom podnosim ostavku na mjesto direktora Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja Rada Vranješević”, rekao je Kajkut.

Hronologija prijava

Potom je iznio hronološki podatke o prijavama i sumnjama na slučajeve seksualnog nasilja u domu.

“Mi smo 23. septembra 2020. dobili saznanja da je korisnica, djevojčica, dobila pismo za koje smo sumnjali da postoji eventualna mogućnost zloupotrebe djeteta i tog dana smo MUP-u podnijeli molbu za službeno postupanje zbog zaštite djeteta”, istakao je Kajkut kazavši da su tada prvi put saznali za određene sumnje.

“29.3.2021. imali smo drugu molbu za postupanje za zaštitu maloljetne djece tužilaštvu i policiji zbog određenih poruka sa lažnog instagram naloga koje je dobijala štićenica”, istakao je napominjući i da je 19.5. od OJT Banjaluka stigla obavijest o nesprovodjenju istrage zbog nepostojanja elemenata krivičnog djela.

“Nakon toga smo poslali treću prijavu u decembru 2021. policiji prijavili novi slučaj, ali smo pokrenuli i disciplinski postupak za utvrđivanje odgovornosti”.

Novi slučaj, istakao je Kajkut, prijavljen je 17. decembra, nakon čega je po hitnom postupku vođen disciplinski postupak u trajanju od 15 dana, a prijavljeni radnik je vio suspendovan.

Disciplinska komisija nema mogućnost istrage

Komisija je krajem decembra saslušala radnika, donijela rješenje o izricanju disciplinske mjere – 20% od plate u trajanju od tri mjeseca. Utvrđeno je da je radnim A.K. učinio težu povredu radne obaveze.

Kajkut je napomenuo da disciplinska komisija nema mogućnost istrage, “oni su u tom momentu utvrdili da nemaju vjerodostojnih i utemeljenih dokaza, ali je radnik potvrdio da je obilazio očuha maloljetne djevojčice, odnosio darove, da je telefonski razgovarao sa maloljetnom preko telefona dok je ona bila na psihijatrijskom liječenju”.

“Zakonski osnov za trajno udaljenje radnika nije postojao”, istakao je Kajkut sve do 28. januara kada je radnik uhapšen.

“Tek u toj situaciji dobili smo pravni osnov da se on trajno, po zakonu, suspenduje sa rada do ukidanja pritvora ili okončanja postupka”, dodao je.

Drugi slučaj utvrđen je u januaru 2022. kada je štićenica prijavila obljubu od strane drugog radnika, što su isti dan prijavili policiji i to 17.1.2022. i pokrenuli disciplinski postupak koji je u fazi sprovođenja.

Radnik je angažovao advokata i tražio odgađanje postupka, pa je on zakazan za 4. feburar u 10:00.

Nakon toga, istakao je Kajkut, disciplinska komisija ima rok od osam dana da donošenje odluke u postupku.

Policija još nije tražila izuzeće dokaza od Doma, koji je, prema tvrdnjama Kajkuta u potpunosti na stanovištu da sarađuju sa organima.

Kajkut je istakao da su u Domu bili skeptični i o zahtjevu za smještaj djeteta, pa su iznijeli stav da nisu u mogućnosti joj pruže odgovarajuću zaštitu i pomoć, jer je dijete već sa roditeljima imalo traumatičnu prošlost.

Predložili su smještanje djeteta na adaptacioni period samo na mjesec dana u januaru 2020. zbog toga što je prošla u svojoj biološkoj porodici.

U samom uvodu Kajkut se osvrnuo na trenutno stanje u Domu.

“Ukupno 110 djece je na smještaju u Domu, posao je težak, 24 sata radimo ovaj posao. Dešavaju se takve situacije, kada ne možemo sve da ispratimo. Dom je otvorenog tipa, ovo nije zatvor. Djeca idu u škole. Srednjoškolci imaju pravo i na prijatelje, i da izađu”, rekao je Kajkut.

Osvrčući se na drugi slučaj zlostavljanja, kada je druga djevojčica prijavila obljubu od strane drugog korisnika. Sve je kaže prijavljeno policiji. Slučaj je u fazi disciplinskog postupka, a taj radnik je angažovao advokata.

“Maksimalno stojim iza rada ove ustanove”, istakao je Kajkut i dodao: “Što se desilo desilo se, odgovorno sam lice i podnio sam odluku o ostavci, to je najmanji problem, ali ljudi koji rade u Domu su odgovorni, posao često nose kući”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!