“Nakon ‘Zločina i kazne’ valja nam otvoriti knjigu ‘Pomirenje i prosperitet'”

Vijesti 08. jun 202117:02 > 17:04 0 komentara
N1

Sud u Hagu je pokazao da je, kao i sama demokratija, daleko od savršenog ali, na žalost, ni boljeg ni pravednijeg na ovom i ovakvom svijetu nema, kazao je univerzitetski profesor i bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija danas nakon što je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

“Presude u Hagu nisu sve što nam treba za budućnost u pravdi, pomirenju i prosperitetu ali bez njih nije moguće krenuti naprijed. Ipak, danas je potvrđena presuda jednom zločinačkom projektu mračne proslošti koji je po cijenu genocida nastojao da stvara ekskluzivna i segregirana društva u kojima nema mjesta ni za koga ko je drugačiji od “izabranih” ljudi”, naveo je Lagumdžija.

Ova presuda je, dodao je Lagumdžija, “jasna poruka za budućnost da će završiti kao Mladić, Karadžić i njima slični, svi oni koji se usude “čistiti” narode i religije, te rasturati države i društva zajedničkih vrijednosti kao što je Bosna i Hercegovina”.

“Nakon sudnice, u kojoj se polako privodi kraju i zaklapa knjiga Haškog tribunala “Zločin i Kazna”, valja nam otvoriti knjigu “Pomirenje i Prosperitet” koja se može ispisivati samo kroz okretanje budućnosti i strpljivu izgradnju društva zajedničkih vrijednosti”, rekao je.

Sud istorije i sud u Hagu, dodaje, su donijeli jasne presude.

“Dugotrajno i mukotrpno se dolazilo do ovakve, i sličnih, presuda. Pred nama je još zahtijevniji i duži put sudskih presuda ka učionicama i drugim institucijama. Na to nas obavezuje istina i pravda kao uslov pomirenja i prosperiteta u zajedničkoj budućnosti. Po ko zna koji put trebamo ponoviti da su gubitnici svi oni koji se nakon ovoga ne budu suočavali sa istinom i ne shvataju da svi trebamo osuditi svakog zločinca bez obzira u ime koga i čega je činio zločine. Da se ne ponovi. Nikome”, zaključuje Lagumdžija.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!