Namirnice koje treba da izbjegavate ako imate visok pritisak

Vijesti 08. nov 202108:12 1 komentar
Unsplash

Hipertenzija ili visoki krvni pritisak potencijalno je ozbiljno stanje. Zovu ga tihim ubicom jer najčešće nema simptoma ili upozoravajućih znakova, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih bolesti.

Osobe koje imaju ovo stanje treba redovno da mjere pritisak, ali uz to bi trebalo da izbjegavaju određene namirnice kako se stanje ne bi pogoršalo.

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci sadrže velike količine soli i sve osobe koje imaju problema s visokim krvnim pritiskom bi stoga trebalo da izbjegavaju ovu namirnicu.

Sir

Sir takođe ima visok udio natrijuma, što nije dobro za one koji imaju problema s pritiskom.

Slanina

Slanina je mnogima omiljena namirnica, ali ima visok udio masnoća i soli pa nije dobra za osobe koje imaju visok krvni pritisak.

Pomfrit

Prženi krompirići ili pomfrit su namirnica koja sadrži velike količine soli. To može da uzrokuje zadržavanje tečnosti i da dovede do povišenog krvnog pritiska.

Kečap

Kečap je jedan od dodataka jelima koji ima najviši nivo soli, piše Times of India. Samo jedna kašičica kečapa sadrži oko 190 miligrama natrijuma. Ako kečap jedete uz pomfrit, onda unosite ogromne količine soli u organizam.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare