Nana Đulsa željno iščekuje bajramsko jutro i prve goste uz miris kafe i baklave

Vijesti 19. jul 202119:52 0 komentara
N1

Pripreme za bajram počele su nekoliko dana ranije – čiste se dvorišta, kuće, priprema se ukusna trpeza, kao i najljepša mirisna odijela za doček ovog velikog blagdana. Kolika je radost muslimana za Bajram govori priča Đulse Puzić iz Mostara, koja je sa svoje 84 godine 8 puta obavila Hadž.

Dan uoči Kurban Bajrama, na Dan Arefata nana Đulsa vrijeme provodi u ibadetu i učenju Kur’ana. Za doček gostiju sve je spremno, mirisna avlija i kuća, te ukusna sofra. Za najdražeg gosta , pripreme priča nam, kreću mnogo ranije, pa posljendji dan nana Đulsa koristi za duhovno uzdizanje. Već duži period živi sama, pa sve bajramske pripreme obavi bez ičije pomoći.

“Pripremim se dobro za Bajram sa svačim, koliko mogu, Koliko imam mogućnosti. Baklavu i još nešto uz to, naručim tortu, jer ako mi nestane hvala Bogu ima kupiti. I drago mi je što više dođe insana, to je veći berićet u kući i meni i njima”, ispričala nam je.

Bajram je praznik duhovne radosti, ispunjenosti, porodičnog zajedništva, druženja i međukomšijskog razumijevanja, kaže nana. Za Bajram je posebno emotivna jer se na taj dan uvijek sjeti bližih članova porodice koji su preminuli.

“Imala sam muža što ga niko nije imao. Nikad mi nije rekao bona. Nikad u životu. Ja bih mu rekla daj me nekad zaruži, a on bi rekao kako ću te ružiti odmah bi me Allah kaznio, ti se ne možeš ružiti nikako, ti nisi za ruženja”, kaže Đulsa.

Posebno uveseljava kuća ispunjena gostima

A iako je tokom godine uglavnom sama, osjećaj na Bajramsko jutro je kaže neopisiv, a posebno je uveseljava kuća ispunjena gostima, te dječijiji zagrljaji i osmijesi uz neizostavne ilahije.

Bajramski dani kaže bude lijepa sjećanja i na Hadž, koji je obavila čak osam puta, a uz Svetu knjigu i vjeru u srcu sve je kaže mnogo lakše.

“Od svoje šeste godine počela sam postiti i batine dobivati od majke rahmetli koja bi mi govorila ja ću biti dužna za tebe. Govorila bi mi da postim jedan dan u sedmici, a ja bih njoj rekla majko neću postiš i ti čitavu sedmicu tako ću i ja. I kako sam tad počela nikad nisam prekinula”, priča Đulsa.

Već dugi niz godina vodi brigu o džamiji Ibrahim-age Šarića, čije ključuve brižljivo čuva.

“Već dugo je hizmećar džamije i rado viđena osoba kako od strane džematlija, tako I šire. Njena kuća je uvijek puna gostiju, vrata su otvorena za svakoga. Njena porodica je ulemanska I stara mostarska porodica”, kazao je Almir Hondo, imam džamije Ibrahim-age Šarića.

Istinsku radost Bajrama najbolje osjete oni koji obavljaju vjerske obrede i dužnosti, kaže nana Đulsa, željno iščekujući bajramsko jutro i prve goste uz miris kafe i baklave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!