”Napad na policiju je napad na državu”

Vijesti 22. jan 202119:03 0 komentara

Dan nakon nereda u Blažuju, novi incident. Jedan migrant izboden je u Ilijašu, prevezen je na KUM gdje je i zbrinut. MUP KS završio je uviđaj, a traga se za nepoznatim počiniocem. Za to vrijeme, u toku su radnje na pronalasku, kako kažu u policiji, "nosioca" nereda u kojima je, prema procjenama MUP-a KS, učestovalo blizu 2.000 migranata.

Iranac koji je uvredom poslanika islama Muhameda pokrenuo lavinu u Blažuju biće vraćen u Srbiju, odakle je i stigao. Pitali smo, zašto samo on, i jesu li uvrede na vjerskoj osnovi dovoljne za protjerivanje.

“Lice je konfliktno, a juče smo zajedno sa policijom identifikovali još pet lica koji su bili nosioci nereda, u neredima je učestovalo više od 1.000 lica i vi znate, osim narušavanja javnog reda i mira, znači da je došlo i do vršenja krivičnih djela”, kaže Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

I to, napada na policiju, prevrtanje vozila, razbijanje inventara u kampu u Blažuju. Ovakav napad na policiju, kažu u sindikatu MUP-a KS ne pamte.

Juče državni ministar bezbjednosti Selmo CIkotić kaže da se sve kvalitetnije nose sa migrantskom krizom.

N1

“Ne znam kako se oni nose kvalitetnije ako je to palo na policijske službenike MUP-a KS, i USK. Kako se onda Ministarstvo sigurnosti sa time nosi. Ne znam kako je to ministar mislio da se dobro sa tim nose, a mi radimo sav posao. Stav sindikata je da se počnu baviti tim poslom, da počnu rješavati migrantsku krizu”, poručuje Sadik Ećo, predsjednika Sindikata policije KS.

No, na koji način? Vodeće partije u BiH nemaju jedinstven stav. Jedni predlažu vojsku na granicama, drugi deportacije

“Mi bismo na toj ruti, koja ide od Pakistana dovde, trebali biti jedini koji smo izveli vojsku na granicu? Naravno da se to neće desiti. Vojska neće na granice. Oružane snage neće na granicu prema Srbiji”, tvrdi Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Bosna i Hercegovina je sa Pakistanom potpisala sporazum i prva je i za sada jedina zemlja iz regiona koja ima takav sporazum. Mislim da je vrlo korektno kazati da primjena tog sporazuma neće biti ni brza ni laka, jer zemlje iz kojih migranti dolaze ne žele da rade“, dodaje Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH.

I dok država BiH traži odgovor, profesor Nedžad Korajlić poručuje, napad na policiju je napad na državu.

“Kada pogledamo ovaj broj migranata on i nije neki problem po broju, problem je što se oni nalaze na dva mjesta. Kada bi se uradila disperzija, to bi sigurno bilo rasterećenje”, smatra Korajlić.

A ovih dana, za MUP KS pune ruke posla. Samo dan nakon masovne tuče u Blažuju u Ilijašu je zboden migrant. Iz MUP-a KS kažu, uviđaj je završen, traga se za N.N. licem, sumnja se da se radi o drugom migrantu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!