Državne institucije ih ne štite: 70 posto napada na novinare ostane nekažnjeno

Novi dan 01. jun 202111:19 > 12:54 3 komentara

Nakon napada na novinare, publiciste i analitičare Senada Hadžifejzovića, Dragana Bursaća i Tanju Topić, u Novom danu govorili smo o prijetnjama i napadima na novinare, te ulozi tužilaštva i policije u njihovoj zaštiti. Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari smatra da su napadi na novinare posljedica nekažnjivosti počinitelja, dok Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS tvrdi da je rješenje u uvođenju krivično-pravne zaštite novinara. Upozorili su da oko 70 posto napada na novinare ostane nekažnjeno.

Borka Rudić navodi da državne institucije ne rade svoj posao u zaštiti novinara.

“Svi napadi koji su se desili prošle sedmice direktna su posljedica nekažnjivosti i izbjegavanja državnih institucija da rade svoj posao kada je riječ o napadima i krivičnim djelima prema medijskim djelatnicima u BiH”, kazala je.

“Napadi na novinare ostaju nekažnjeni”

Podsjeća da BH novinari i Linija za pomoć novinarima od 2004. godine vode evidenciju o napadima na novinare i drugim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda.

“Već 16 godina upozoravamo na tu činjenicu da 70 posto napada na novinare ostane nekažnjeno. Tako visok procenat govori o tome da pravosudne institucije, policija, nadležne državne instucije, koje moraju štiti novinare i pravo na slobodu izražavanja, ne rade svoj posao u skladu sa postojećim zakonima, niti u skladu sa evropskim standardima za zaštitu slobode izražavanja”, kazala je Borka Rudić, te istakla:

“Ovi incidenti iz prethodne sedmice samo su vrh ledenog brijega. Kada govorimo o napadima na novinare ne treba zaoraviti da smo mi u Liniji za pomoć novinarima registrovali 143 krivična djela u posljednje tri godine, a u 2019. i 2020. 125 incidenata, tj. napada, prijetnji, uznemiravanja, rodno zasnovanog nasilja, kršenja raznih prava nad novinarima i novinarkama.”

Borka Rudić navodi da većina napada na novinare prođe samo uz reagiranje BH novinara i ponekog drugog udruženja novinara.

“I sve zastane kod tužilaštva. Policija u najvećem broju slučajeva uradi profesionalno svoj posao. Na tužilaštvima najčešće sve te prijave padaju u vodu,” kazala je.

Uvođenje krivično-pravne zaštite novinara

S druge strane, Nermin Pećanac kaže da ne bi volio da se u BiH desi ono što se desilo u Slovačkoj, kada je ubijen novinar i njegova vjerenica zato što je istraživao povezanost mafije i vladajućih struktura.

“Mislim da mnogi ne razumiju neke stvari. Mislim da uvođenjem krivično-pravne zaštite novinara dat će se do znanja i tužiocu i tužilaštvima da ne mogu oni imati neko svoje široko mišljenje i razmišljanje ili odnos prema novinarima sasvim drukčiji nego prema drugima”, kazao je Pećanac, te istakao:

“U ovom trenutku, smatram da je uvođenje krivično-pravne zaštita jedini način zaštite novinara.”

Smatra da je situacija u BiH eskalirala kada su u pitanju napadi na novinare.

“Ovdje imate više načina prijetnji novinarima. Ovo što se zadnje desilo Senadu Hadžifejzoviću deševa se i mnogim novinarima. Ništa nije manje opasno saopštenje jedne stranke iz Mostara koja rekla za Senada da znaju gdje mu je kuća. To je vid prijetnje, ali kada gledate to kao izolovanu izjavu vama se čini da to nije ništa. Ova prijetnja sa imovinom iz Mostara nije ništa manje opasna kao ova prijetnja koja se desila ispred FaceTV”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare