“Napravit ćemo normalnu zemlju, ne znam hoće li u tome učestvovati Dodik”

Vijesti 08. aug 202112:04 > 14:24 23 komentara
N1

U organizaciji Asocijacije mladih SDA danas je na mezarju Kovači položeno cvijeće i proučena fatiha na mezaru Alije Izetbegovića u povodu godišnjice rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, te članovi Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

“Kada neko izjavi za Bošnjake da su jedan podanički i kukavički narod koji se prevjerio ili promijenio vjeru, onda se možemo sjetiti tog vremena koje simbolizira rahmetli Alija Izetbegović kada su se stotine hiljada ljudi borili upravo za slobodu, za dostojanstvo, za svoju zemlju, za svoju vjeru”, kazao je Bakir Izetbegović i te dodao:

“Ona njegova definicija da Bosna i Hercegovina nije samo parče zemlje na Balkanu, nego da je to ideja da različiti ljudi, vjere, nacije, kulture, mogu da žive zajedno, je istinita. Nas nije niko tjerao prije 200, 300, 400 godina, da tu pravimo bogomolje pomažući jedni drugima, koje se oslanjaju faktički jedna na drugu, to smo mi. Alija Izetbegović se borio za poziciju Bošnjaka na taj način, da živi u miru sa svojim komšijama i da sačuvaju svoju vjeru. I mi smo vratili svoje ime, vratili ime našeg jezika. Naša vjera se vratila. Nigdje nemate punije bogomolje mladih ljudi, nego u Bosni i Hercegovini”, rekao je Izetbegović.

Kako je naveo, “igra nerava se mora dobiti”.

“Ne možemo više dopustiti da se u Bosni i Hercegovini negiraju genocid, da se slave ratni zločinci, ali u isto vrijeme moramo smirivati”, poručio je.

Na upit da li će doći do sastanka Milorada Dodika i novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, te raspleta situacije, Izetbegović misli da hoće.

“Dodik krene sa takvim preteškim riječima, pa onda reterira. Mislim da će se u BiH kao nakon nekog velikog zemljotresa dešavati dešavati mali potresi i da ćemo mi ovdje napraviti normalnu zemlju. Ne znam hoće li u tome učestvovati Milorad Dodik, mislim da je prešao mjeru. Ako se vrati na pozicije od prije 10, 15 godina mogao bi i on biti jedan od onih koji će napraviti društvo gdje omladina ne odlazi, gdje se penzioneri ne boje budućnosti i niskih penzija. To smo odavno mogli biti da nije bilo ovakve neodgovorne politike koja je dolazila od Milorada Dodika”, naveo je Izetbegović.

Kako je naveo, prekosutra je trebao biti održan sastanak kolegija oba doma državnog parlamenta sa Christianom Schmidtom, ali je to odgođeno jer pojedini članovi kolegija nisu tu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare