Narodna skupština RS u srijedu o Dodikovom vetu

Vijesti 12. sep 202212:55 1 komentar
N1

O vetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravljaće se na posebnoj sjednici koja je zakazana za 14. septembar u 12 časova. Milorad Dodik traži podršku za proglašenje štetnom po vitalni interes odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru koja je uz preglasavanje donesena na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Liderima svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj omogućeno je obraćanje ukoliko za to podnesu zahtjev do 14. septembra do 12 časova”, rekao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

Odmah po okončanju sjednice na kojoj će se raspravljati o vetu biće održana još jedna posebna sjednica i to na prijedlog Vlade Republike Srpske o tri zakonska rješenja, izmjenama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Prijedlogu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Opozicija na sjednici skupštinskog Kolegijuma nije podržala održavanje sjednice o osporavanju agremana za njemačkog ambasadora.

“Bundestag donio antidejtonske odluke”

SNSD, rekao je Denis Šulić čiji je on i član, djelovaće konstruktivno na sjednici i podržaće zahtjev Milorada Dodika. Izjašnjavanje opozicije na sjednici kolegijuma nije htio komentarisati.

“Njemački ambasador je možda kolateralna šteta, možda je to dobar čovjek. Bundestag je donio odluke koje su antidejtonske, ne možete podleći pod pritiskom jednog parlamentarca, to pokazuje da niste ozbiljan Parlament i država”, rekao je Šulić, navodeći da su od strane Berila obustavljeni određeni projekti i u Gradišci odakle on dolazi.

N1
N1
N1
N1
N1

Da je PDP bio protiv potvrdio je njihov poslanik Igor Crnadak, ali je podvukao da je PDP podržao održavanje 35. posebne sjednice, “jer su neke stvari o kojima će se raspravljati čista kopija onoga što je uradio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković”.

“Tačno je da su neki projekti u Gradišci obustavljeni, ali ne zbog Republike Srpske i njenog naroda, nego zbog Milorada Dodika”, rekao je Igor Crnadak.

“SNSD će od RS napraviti rezervat”

“Ova sjednica pokazaće da je ideja Milorada Dodika i SNSD da se od Republike Srpske napravi rezervat i hermetički zatvorena rupa u kojoj oni odlučuju o životu i svemu”, dodao je.

Crnadak je istakao i kako Republika Srpska treba da bude otvorena, da gradi mostove, “a ne da ulazi u sukobe, svađe i nepotrebne konfrotacije”. Upitao je kakvu korist će imati Republika Srpska od toga što je u direktan sukob ušla sa jednim od glavnih predstavnika međunarodne zajednice.

“Diže se temperatura među narodom, diže se temperatura na međunarodnoj sceni, a u suštini se ništa neće postići ovim”, rekao je Crnadak.

SDS će učestvovati na posebnoj sjednici o zaštiti vitalnog interesa koja se održava na Dodikov zahtjev, iako nisu podržali njeno održavanje, rekao je šef poslaničkog kluba SDS Miladin Stanić

“Imamo najveći spoljnotrgovinski promet sa Njemačkom, imamo najviše našeg naroda tamo, imamo najviše primitaka novca od tamo od našeg naroda koji tamo živi. U Njemačkoj se za Bosnu i Hercegovinu izdaje 2000 detašmana za radnike koji su zaposleni u našim firmama, a rade u Njemačkoj. Sav novac od toga ide u Republiku Srpsku, odnosno u Bosnu u Hercegovinu”, rekao je Stanić.

SDS protiv dokumenata koji se donose bez diplomatije

On je istakao da je SDS ipak protiv svih dokumenta koji se donose bez diplomatije i jednostrano, govoreći o rezoluciji iz Bundestaga koja je Dodiku uoprište za stav o osporavanju agremana za njemačkog ambasadora.

Ključnom temom u ovom trenutku SDS ipak smatra ekonomiju, rekao je poslanik ove stranke Milan Radović.

“Mi ćemo predložiti 36. posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta. Tražićemo isplatu 13 plate za sve rsdnike u javnom i privatnom sektoru kao i 13. penzije svim penzionerima”, najavio je on.

Nakon skupštinskog kolegijuma obratio se i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Radovan Kovačević.

“Svi oni koji ne budu u srijedu na sjednici Narodne skupštine Republike Srosje podrzali zaštitu vitalnog interesa Republike Sroske staće na stranu onih koji bi da gaze Republiku Srpsku”, rekao je Kovačević identifikujući druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao one koji rade na gaženju Republike Srpske.

“Zahtjev Njemačkoj za razgovor”

“Nije u pitanju samo jedna rezolucija njemačkog Bundestaga, nego politika Njemačke koja je antiustavna i antisrpska u Bosni i Hercegovini. U njemačkoj skupštini je usvojena rezolucija u kojoj piše da Bosna i Hercegovina treba da promijeni svoje ustavno uređenje, da ne treba da postoje entiteti, to znači da je njemačka zvanična politika da Republika Srpska više ne treba da postoji. Mi moramo da kažemo da je to za nas neprihvatljivo”, rekao je Kovačević ističući da je osporavanje agremana upravo jedan od načina da se saopšti stav da je politika koju vodi Berlin prema srpskom narodu potpuno neprihvatljiva.

“Mi poštujemo njemačku državu, Nijemce kao narod, ali isto tako tražimo minimum poštovanja za naš narod i za našu državu Republiku Srpsku”, rekao je Kovačević.

“Tražimo od Njemačke da počne da razgovara sa nama, a da prestane da razgovara o nama”, dodao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare