“Naš poslodavac je Vijeće ministara, ali stvarni su Čović, Izetbegović i Dodik”

Vijesti 22. sep 202212:42 0 komentara
F.Z./N1

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH organizovao je danas sedmi protest u Sarajevu ispred državnih institucija.

U protestima učestvuje preko 100 osoba koji kažu da njihov poslodavac ima “maćehinski odnos” prema njima već 13 godina.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Salih Karčić, predsjednik Sindikata samostalnih državnih službenika i namještenika u Institucijama BiH, kazao je za N1 kako od 2009. godine traje projekat urušavanja državnih institucija.

“Prije dva mjeseca je osnovica sa 4,75 na 5,35povećana i mi smo iz 2005. ušli u 2009. godinu. Mi sada živimo u 2022. godini kada je potrošačka korpa 2.900 KM ,a imamo platu iz 2009. godine kada je potoršačka korpa bila 1.400 KM”, rekao je Karčić.

Problem je što zastupnike i službenike, ističe, zakon “trpa u isti koš”. Ministar je dobio povećanje od 500 KM, radnica nekoliko desetina. Poručuje da država i entiteti imaju para i da to nije problem, ali da ne postoji volja političara koji i njih koriste u predizborne svrhe.

“Mi sa zastupnicima u paralmentima nemamo ništa. Mi smo radnici. Spremačice imaju osnovnu platu blizu 600 KM. Ove plate su mizerne. One su proizvod našeg poslodavca i terorisanja državnih uposlenika. Strah postiji među uposlenicima i zato ih nema više na protestima”, dodao je.

Iz sindikata su podsjetili da su se obraćali Predsjedništvu, Vijeću ministara, predsjednicima vladajućih stranaka, međunarodnoj zajednici, OHR-u i svim ambasadama ali su se svi oglušili o zahtjeve.

“Mi smo pisali tri puta. Nikad se niko nije očitovao, sem Ambasada Francuske koja je odgovorila da se ne bi miješala u odnose unutar države. Naš poslodavac mora da sluša – ono što mu se kaže, tako radi. Formalno pravno naš poslodavac je Vijeće ministara, ali naš poslodavac su gospodin Čović, Izetbegović i Dodik”, rekao je Karčić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!