“Naša doktorica Branka naišla na osudu dijela javnosti i bila predmet linča”

Vijesti 29. jul 202219:25 0 komentara
N1

Doktorica Branka Pekić Semiz, ginekolog, počinila je samoubistvo u bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak, nakon, kako kažu njene kolege u bolnici, pritisaka koje je trpila od osoba koja su je okarakterisala kao krivca za gubitak beba tokom posljednje dvije godine. Ovaj slučaj pokazao je da su društvene mreže postale opasan poligon u kojem napisana riječ može dovesti do tragičnih posljedica. Zakoni su različiti. U RS-u se ovaj vid cyber nasilja karakteriše kao krivično djelo, dok je u FBiH ova oblast neuređena.

Branka Pekić Semiz, dugogodišnji ginekolog, sa velikim iskustvom, oduzela je sebi život u ponedjeljak, na mjestu gdje je porodila stotine majki. Danas njene kolege, u znak protesta, šalju poruku kako nije mogla da izdrži pritisak od osoba koje su je optuživala za gubitak novorođenčadi.

“Naša draga doktorica Branka naišla je na osudu dijela javnosti i bila predmet linča proteklih mjeseci i na medijima i društvenim mrežama. A pri tome, ne postoji ni jedna sudska presuda protiv pomenute doktorice”, kazala je prim.dr. Tanja Pleša, JZU bolnica Srbija Istočno Sarajevo.

Doktori mogu da pogriješe, ali je njihova greška skupa. Ali poručuju, da se greška može utvrditi, ako je bilo. Ne na društvenim mrežama, nego u pravosudnim institucijama.

“Jasno je da svaki posao nosi svoju težinu. Vi svi znate da je medicina biologija, nije matematika. Postoje određene institucije. Jedno je pravosuđe, a drugo, postoje određene specijalnosti u medicinskoj djelatnosti, koje će reći je li to ili nije greška”, kazao je prof. dr. Slavko Ždrale, nekadašnji direktor bolnice u Istočnom Sarajevu.

Jedna od porodilja, koja je direktno optuživala doktoricu Pekić Semiz za gubitak djeteta, poručila je nakon smrti doktorice da je čekala informacije od nadležnih, koje nije dobila. Nakon smrti doktorice, oglasila se na društvenim mrežama:

“Žao mi je što se ovako završila na neki način i moja borba za istinu i pravdu. Majka sam dječaka koji je u grobu, zahvaljujući greški ginekologa. Željela sam fer borbu, godinu dana ćutim. Smrt nikome nikad nisam poželjela, niti ću. Pokušavala sam mirnim putem pokazati šta sam sve proživjela. Nijednom riječju nikad nisam uvrijedila nijednog ljekara, imenovala, a kad izgubite dijete teško je nastaviti uopšte živjeti. Lako je biti posmatrač u svemu ovome, dati komenatar, optuživati, a šta da ste preživjeli tragediju kao ja?”

“Ti zluradi komentari koje čujem, nastojim samo činjenicama i argumentima da pobijem”, kazala je Radmila Močević, pacijentkinja.

Iz MUP-a nam kažu kako su konstatovali samoubistvo doktorice, dostavili izvještaj Tužilaštvo koje treba da utvrdi činjenice. Doktorica Pekić Semiz kažu nikada nije prijavila bilo kakav oblik nasilja, a iz Tužilaštva nam nisu odgovorili, da li je pokrenuta istraga.

Cyber nasilje u BiH, drugačije se tumači u dva entiteta. U RS-u je to okarakterisano kroz Krivični zakon, dok je u FBiH sasvim druga priča:

Proganjanje

Član 144

(1) Ko uporno i kroz duže vrijeme prati ili uhodi drugo lice ili s njim direktno ili preko trećeg lica nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt ili na drugi način kod tog lica izaziva promjene životnih navika, tjeskobu ili strah za vlastitu sigurnost ili sigurnosti njemu bliskih lica, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

Dugogodišnji inspektor FUP-a i stručnjak za cyber kriminal Saša Petrović, kaže kako je u Federaciji BiH pokušano da se promjeni kroz zakonski okvir i cyber nasilje okarakteriše kao krivično djelo, ali ako direktno nije prijetnja na život i tijelo, ne vodi se kao takvo

“Stranke se upućuju na podnošenje privatne tužbe, odnosno pokretanje građanske parnice, gdje uopšte nema mehanizama za identifikaciju lica na internetu koja se bave cyber nasiljem. Odnosno, u građanskoj parnici ne možete dobiti naredbe Suda da bi nekoga identifikovali”, kazao je Petrović.

Ono što ima u oba entiteta jeste da ukoliko se neko podstiče na izvršenje samoubistva, može krivično odgovarati i kazniće se kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina, a može ići i do 10 godina. Ukoliko se radi o djetetu, kazna zatvora je i do 20 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!