Naša stranka: Boži Ljubiću pozavidjeli bi Smiljko Šagolj i Risto Đogo

Vijesti 06. maj 202214:23 5 komentara
N1

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, gostujući jučer na HRT-u izrekao je rečenicu za koju tvrdi da je narodna izreka, u kojoj se Bošnjaci pogrdno nazivaju Turcima a Srbi vlasima. Na Ljubićevu izjavu reagovala je Naša stranka.

„Izgovarajaći izreke kojima je cilj dehumanizacija Srba i Bošnjaka, Božo Ljubić je za sebe rezervirao mjesto na najmračnijim stranama bosanskohercegovačke povijesti. Pozivamo ga da se ne krije iza hrvatskog naroda kad kaže da je rečenica u kojoj se Bošnjaci nazivaju Turcima a Srbi vlasima narodna izreka. Ako i postoje ljudi unutar hrvatskog naroda koji misle tako, to se nikako ne smije pripisivati cijelom hrvatskom narodu. Ljubić umjesto da kao javna, politička ličnost emancipira manjinu od predrasuda prema svojim komšijama, on jednom šovinističkom stavu pokušava dati kredibilitet i proglasiti ga vrhunaravnom istinom u međunacionalnim odnosima u BiH.

Božo Ljubić ne samo da zbog svoje izjave duguje izvinjenje Srbima i Bošnjacima, nego i Hrvatima jer ih predstavlja kao narod mržnje. Također je dužan izvinjenje cjelokupnoj kako hrvatskoj tako i bosanskohercegovačkoj javnosti koju je vratio u vrijeme najcrnjeg medijskog mraka, onog ratnog, kad su istu takvu mržnju sijali medijski puleni hrvatskog i srpskog nacionalizma poput Smiljka Šagolja i Riste Đoge.

Pozivamo svakog ko sebe smatra političkim predstavnikom Hrvata i u Hrvatskoj i u BiH da Ljubićevu izjavu osudi i da se od nje ogradi kako bi se izbjegla Ljubićeva nakana konsolidacije hrvatskih političkih snaga u mržnji prema drugima.“ stoji u saopštenju Naše stranke.

Podjsetimo Ljubić je odgovorajući na tvrdnju Elemedina Konakovića da Hrvati  i Srbi rade zajedno na destabiliziaciji BiH iskoristio “narodnu izreku”: Oj Turčine za nevolju kume i ti vlaše silom pobratime.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare