Naša stranka: Vlast neće osjetiti poskupljenja, povećala je sebi plate

Vijesti 22. apr 202213:50 2 komentara
N1

Vijeće ministara BiH 30. marta povećalo je osnovicu za obračun plata zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine. Osim zaposlenicima, do povećanja plata će doći i parlamentarcima, ministrima i savjetnicima nakon usvajanja budžeta za 2022. godinu. U Našoj stranci protive se ovoj odluci.

„Vladajuća koalicija je pod izgovorom da povećava plate zaposlenicima u državnim institucijama, povećala plate i političarima. Mi smo se tome usprotivili na sjednici Predstavničkog doma kada smo rekli da ćemo podržati povećanje plata samo državnim službenicima a ne parlamentarcima, ministrima i savjetnicima čije su plate svakako previsoke. Mi ćemo sada predložiti smanjenje koeficijenta za nas parlamentarce, kao i za ministre i njihove savjetnike jer ovo što oni rade je pljačka građana“, istaknuli su iz Naše stranke.

Predstavnici vlasti žele proći kroz poskupljenja neosjetno, kazali su iz Naše stranke, dok građani grcaju u dugovima.

“Sigurno im je jasno da od oktobra više neće biti vlast pa se trude da u ovoj posljednjoj godini mandata uzmu što više od građana. Trudit ćemo se da im osujetimo plan. Ako ne uspijemo sada, sigurno ćemo im u oktobru smanjiti plate”, zaključili su iz Naše stranke.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, donijelo je Odluku o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Osnovica za obračun plate iznosit će 535,00 KM, koliko je iznosila i 2009. godine, a primjenjivat će se narednog mjeseca od dana usvajanja budžeta institucija BiH za 2022. godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare