Nastavak borbe sa požarima: Tamo gdje politika blokira – pomaže kiša

Vijesti 17. aug 202119:01 1 komentar
Helikopterski servis RS

Kiša koja je počela danas padati obradovala je vatrogasce u Hercegovini . Ukoliko ne ugasi požare u potpunosti, nadaju se barem da će veći dio požarišta biti pod kontrolom. Požari širom Hercegovine aktivni su danima, gori na području Mostara, Stoca, Čapljine, Trebinja, Bileće. U Jablanici su jučer i danas požar gasili pripadnici Helikopterskog servisa RS-a.

Nakon teške i neizvjesne noći, kada se požar približio na svega nekoliko metara od kuća, danas u Jablanici pomoć iz zraka. Pripadnici HS RS-a na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite požar su gasili u dva navrata.

“Uslovi su bili izuzetno teško, imali smo jak vjetar, visoku temperaturu, ograničen teren, visoka nadmorska visina, ali uprkos svemu tome uspjeli smo izvući maksimum koji smo mogli”, kazao je Boban Kusturić, direktor HS RS.

Svoj maksimum daje se i sa zemlje. Vatrogasci, mještani, šumari, dobrovoljci, svi ujedinjeni u jednom – spašavanju prirodnih blagodati, ali i sprječavanju širenja požara ka naseljenim mjestima.

Osmi dan je kako traje borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom na području Jablanice, te uprkos strmom i nepristupačnom terenu, vatrogasci ne odustaju.

“Velike su pazine, odroni, šuma, odroni stijena i kamenja, sve to otežava dodatno i vjetar koji nam jako otežava, sinoć nam je išao u prilog pa smo napravili kontra vatru i spasili kolibu”, kazao je Edin Drežnja, DVD Jablanica.

Prema prvim procjenama izgorjelo je oko 500 hekatara zemlje što posebno žalosti mještane Jablanice. S nevjericom obilaze požarište i gledaju kako vatra prijeti da trajno devastira ovaj prostor i endemske vrste biljaka i životinja koje na njemu obitavaju.

Oko pedeset ljudi danonoćno bitku vodi sa požarnom linijom dugom 9 km. No veliku prepreku predstavljao je vjetar koji je uveliko otežavao gašenje.

“Vjetar usmjerava požar prema naselju Donja Jablanica, također ista situacije je i na platou Plase smo svakog dana imali ekipe koje su se borile da se taj požar ne proširi u muniku, endemsku vrstu bora”, kazao je Omer Nezirić, pomoćnik načelnika za civilnu i protivpožarnu zaštitu.

Opširnije u prilogu Đenane Kaminić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare