Nastavak suđenja Selmi Cikotiću za zloupotrebu položaja

Vijesti 10. maj 202207:121 komentar
Podijeli:
Selmo Cikotić
Izvor: Selmo Cikotić (FENA)

Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje ministru sigurnosti u Vijećuu ministara Selmi Cikotiću, koji je optužen za zloupotrebu položaja dok je obavljao funkciju ministra odbrane, čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, najavljeno je na sajtu ove pravosudne institucije.

Na suđenju bi trebalo da se kao svjedoci Tužilaštva BiH saslušaju tadašnji zamjenici ministra odbrane Marina Pendeš i Živko Marjanac, te Enisa Čaušević koja se zbog bolesti nije pojavila na prošlom ročištu, održanom 5. aprila.

Prodaja naoružanja

Na prethodnom ročištu svjedoci Tužilaštva BiH Enes Huseinović i Mario Šego rekli su da su aneksi ugovora sa zagrebačkom firmom “Skaut” sačinjavani na papirićima ili na osnovu usmenih uputstava, da je Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ vršila istragu i da je dala do znanja Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane da u ugovorima o prodaji naoružanja ima elemenata krivičnog djela, te da ono što je utvrdio Generalni inspektorat piše u izvještaju.

Huseinović je rekao da je od marta 2013. do 2018. godine radio kao generalni inspektor u Ministarstvu odbrane u Vijeću ministara, te da su u tom odsjeku radili interne istrage, dok je oblast krivičnih djela bila u nadležnosti drugih organa.

“Analiza i izvještaj oko prodaje naoružanja zagrebačkoj firmi `Skaut` koji su sačinjeni 2013. godine pokazali su da se ulazilo u skladišta, da su neke stavke mijenjane i uočeni su određeni propusti na svim nivoima i sve to se nalazi u izvještaju”, naveo je Huseinović.

On je napomenuo da u izvještaju piše da su određene stavke iz ugovora sa “Skautom” mijenjane, da dolazi do izmjena tipova naoružanja i municije, a inspektori generalnog inspektorata kojima je, kako je posvjedočio, vjerovao, uočili su da su naoružanje i municija bili na stanju u momentu sačinjavanja aneksa ugovora sa ovom firmom.

Huseinović je napomenuo da je i Sipa jedan ili dva puta tražila izvještaj, ali da Generalni inspektorat nije radio sa tom policijskom agencijom na istrazi jer, kako je naveo, to nije bio posao Inspektorata.

Šego je naveo da je prije stvaranja zajedničkog Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH radio u federalnom ministarstvu i da su sa “Skautom” preuzeti ugovori.

“Radio sam na pripremi aneksa ugovora i za te anekse su mi dostavljani papirići, a često mi je to saopštavano i usmeno ili na papiriću izmjene napisane u rukopisu. Bilo je zamjena sredstava i određena sredstva iz osnovnog ugovora mijenjana su za druga i nije bilo nikakve propratne dokumentacije”, rekao je Šego i dodao da su te izmjene, odnosno instrukcije pravljene prema nalogu tadašnjeg pomoćnika.

Oštetio budžet

On je dodao da mu je sve to predstavljeno da je hitno.

“Aneksima se mijenjala količina, ali je cijena ostajala ista”, rekao je Šego.

On je napomenuo i da nije učestvovao niti je bio uključen u pregovore sa “Skautom”.

Optužnica tereti Cikotića da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je od 2009. do 2011. godine počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Potpisivanjem novih ugovora i aneksa ugovora, Cikotić je firmi “Skaut” obezbijedio da, umjesto jedne vrste proizvoda, budu isporučeni drugi, noviji.

Ročište je zakazano u 9.00 časova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar