Nastavak suđenja u predmetu “Dženan Memić”: Optuženi stigli u Sud BiH

Vijesti 14. okt. 202109:08
Podijeli:
Izvor: Foto: F.Z./N1

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je nastavljeno suđenje u predmetu Zijad Mutap i dr. poznatiji kao "Dženan Memić". Osim Zijada, predmetom su obuhvaćeni Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Suđenje je počelo 7. oktobra čitanjem optužnice, a tužioci Tužilaštva BiH poručili su da će dokazati kako Alisa Ramić (Mutap) nije imala amneziju.

Tužilaštvo će dokazivati da je petorka na čelu sa Zijadom Mutapom, prikrivala i fingirala dokaze i činjenice s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić nastradao.

Mutap Zijad je u više navrata ostvarivao kontakt sa više osoba, među kojima i sa osobama grupe za organizovani kriminal Hasanom Dupovcem i Alisom Ramić, ranije Mutap i Barić Josipom Barićem, te su isti po njegovim uputama i u dogovoru sa njim, te samostalno, u cilju prikrivanja dokaza i počinioca neovlašteno bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze, snimke videonadzora sa objekata lociranih na Ilidži”, kazao je Oleg Čavka, tužilac Tužilašva BiH.

Tužilaštvo tereti optužene i da su, između ostalog, navodili policijske službenike MUP-a KS da potpisuju akte koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, te da su takve dokumente dostavljali vještacima FUP-a i MUP-a KS.

Odbrana je najavila da će dokazivati kako ne postoji nikakvog organizovanog kriminala te su uložili prigovor na nadležnost Suda BiH.

Prvi od 88 svjedoka biće Muriz Memić, a planirano je iznošenje 166 dokaza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar