Nastavlja se vakcinacija u Mostaru; apel SKB za davaocima krvi

Vijesti 09. jun 202119:08 0 komentara

U Mostaru je protiv COVID-a 19 vakcinisano oko 7.500 građana, odnosno sedam posto od ukupnog broja stanovnika. Broj prijavljenih osoba svakim danom je sve veći, no zbog nedovoljnog broja vakcina cijeli proces teče dosta sporo. A osim vakcina, mostarskim bolnicama nedostaje i krvi. S obzirom na to da su rezerve krvi na kritičnom nivou, u SKB proteklih dana odgođene su pojedine operacije, te su upućeni apeli za davanjem krvi, jer zalihe jedva da zadovoljavaju hitne potrebe.

Ispred punktova za vakcinaciju danas bez većih gužvi. Vakcinisanje teče po prioretnim grupama, a ovosedmična tranša namijenjena je za revakcinaciju.

Pri Domu zdravlja Mostar vakcinisano je oko 3.500 osoba, od toga je pola revakcinisano, dok je pri Domu zdravlja Stari grad prvu dozu primilo oko 3.000, a drugu oko 1.000 građana.

“Trenutno imamo Astra Zenecu, nešto Pfizera. Svaki tjedan nam dođe po nešto. Nisu to dovoljne količine, ali barem imamo taj kontinuitet pristizanja pa možemo planirati malo bolje”, kazala je Kristina Bevanda, direktorica Doma zdravlja Mostar.

“Na sreću, posljednjih sedmica priliv vakcina u Mostar je intenzivniji, tako da uspjevamo dati vakcine većem broju građana. U prošloj sedmici smo podijelili oko 950 vakcina i u ovoj sedmici imamo na raspolaganju 700 vakcina”, kazao je Edin Kapetanović, direktor Doma zdravlja Stari grad.

Na bolničkom liječenju u Klinici za infektivne bolesti SKB trenutno je 8 bolesnika, a od oko 300 testiranih uzoraka u HNK na Covid su pozitivne tek dvije osobe.

Nedostatak krvi u SKB

A dok se čeka na novu donaciju od 15.000 doza koje treba da stignu iz Hrvatske , u Transfuzijskom centru SKB muku muče sa nedostatkom krvi. Svakim danom sa strepnjom čekaju na davaoce. Nedostaju, kažu, sve kvrne grupe.

“Ovih dana bila je velika nestašica, veliki problem jer kako smo se otvorili postcovidalno radimo i hladne slučajeve i došli smo u sitaciju gdje smo jedva osiguravali krv za hitne slučajeve. Odgodili smo nekoliko operacija. Ni za jednu krvu grupu ne mogu reći da je imamo. Iz minute u minutu davatelji dolaze, a kako dolaze tako mi gore obrađujemo krv”, kazala je prim. dr. Jadranka Knežević, voditeljica Transfuzijskog centra SKB Mostar.

Operacije su nastavljene, ali apel za davanje krvi i dalje je na snazi. Problem, kako tvrde, predstavlja i što većina davaoca krv daje za poznanike ili članove porodice, a manji broj volonterski.

“Desetak sam puta dao krv, sad mi stric ima problema pa sam zato tu, a inače mi nije problem, dao bih svakom”, poručio je Ivan Ćorić.

U agoniji i strahu, medicinski radnici nisu sigurni hoće li uspjeti izdati dozu krvi kada to bude potrebno. Stoga pozivaju sve zdrave osobe u dobi od 18-65 godina da daju krv i tako nekome spase život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!