Nastavljeno suđenje Novaliću, Solaku, Hodžiću i Miličević: Donosimo detalje

Vijesti 24. feb 202119:04 0 komentara

Pred Sudom BiH danas su bili Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević. Državni tužioci više od sat vremena čitali su optužnicu i najavili dokazivanje njihove krivice u predmetu poznatnom kao "respiratori" i pojedinačnu odgovornost za nezakonitu isplatu više od 10,5 miliona KM budžetskih sredstava.

S druge strane, odbrana ostaje pri stavu da je optužnica puna manjkavosti, te da optuženi nisu učinili ništa nezakonito. Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 5. mart.

Brojni su materijalni dokazi i izjave svjedoka kako su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, u martu i aprilu prošle godine, mimo Zakona o javnim nabavkama, bez brojnih potrebnih dozvola, nabavili stotinu kineskih respiratora. Uništavanjem dokaza pokušali su prikriti kako su umjesto invazivnih, nabavili respiratore koji se ne koristi u najtežim oblicima COVID oboljenja. Svjesni su bili i toga da su respiratori koje su nabavili, plaćeni znatno više nego što im je bila tržišna vrijednost, navode u Tužilaštvu.

“Fadil Novalić u svojstvu službenog lica i to imenovanog funkcionera u organima izvršne vlasti u cilju učinjenja krivičnih djela nezakonite isplate ovih i drugih budžetskih sredstava za opisanu namjenu, zloupotrebljavajući položaj koji mu je omogućio navedena saznanja, svjestan kapaciteta ovlaštenja premijera u vremenskom periodu do 25.03.2020. osmislio plan s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi od opisanih nabavki”, rekao je Mirza Hukeljić, tužilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo tvrdi da će dokazati kako su Novalić, Solak i Hodžić, oštetili budžet za 10,5 miliona maraka, a tvrde i da je trojac u čitavom procesu zaradio samo njima znanu novčanu korist. Tužilaštvo je procjenjuje na oko 700 hiljada maraka.

“Protupravnim radnjama u postupku nabavke materijala i opreme bilo omogućeno da se novac iz budžeta Federacije stavi na raspolaganje FUCZ a potom po osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora FUCZ sa odabranim pravnim licima prebaci na račune ovih pravnih lica”, naveo je tužilac Tužilaštva BiH.

I dok u Tužilaštvu spore i to, što su medicinsku opremu nabavljaje institucije i kompanije koje o tome malo šta znaju, odbrana optuženih predočila je brojne natpise iz medija koji kažu kako su se svjetske vlade utrkivale da nabave respiratore. Od embarga na izvoz, nestašice, ogromnog skoka cijena respiratora – Vlada premijera Novalića, susrela se s nezapamćenom, haotičnom situacijom.

“Mi smo sami u ovom krivičnom predmetu proveli vrlo temeljitu istragu, saslušali smo i svoje svjedoke, proveli smo brojna vještačenja, vidjet ćete, veoma ozbiljne institucije su u pitanju i vještaci, čuli ste, potpuno je drugačija slika po stavu odbrane od one koju pokazuje tužilaštvo”, rekla je Vasvija Vidović, braniteljica Fadila Novalića.

Mirna Avdibegović, braniteljica Fikreta Hodžića kazala je da su došli do materijala “koji je potpuno oslobađajući po sve optužene a posebno Fikreta Hodžića”.

“A koji opravdava samu cijenu respiratora od 42 hiljade dolara u tom vremenskom periodu po komadu, koji govori u prilog činjenici da nije bilo pranja novca, da nema nikakvog povrata novca ni u jednu državu, u BiH, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku koju je Tužilaštvo obuhvatilo istragama u ovom predmetu”, dodala je Avdibegović.

Iz Tužilaštva BiH na samom početku suđenja zatražili su da se prema optuženima razmotre mjere zabrane. No Sudsko vijeće kao i odbrana, zahtjev su dobili prekasno. O tome će biti rasprave u nastavku suđenja. Tužilaštvo bi moglo zatražiti zabranu obavljanja dužnosti za premijera Novalića, do okončanja postupka. Suđenje se nastavlja 5. marta.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!