Nastavljeno suđenje u predmetu Respiratori: Svjedočili uposlenici banke

Vijesti 26. aug 202117:16 2 komentara
N1/ F.Z.

Nastavljen je glavni pretres u predmetu Novalić i drugi.

Pred Sudom BiH svjedočio je Namik Hodžić, sekratar Crvenog križa FBiH, i član Kriznog štaba civilne zaštite. Tužilac Mirza Hukeljić ispitivao je Hodžića o sjednicama Štaba nakon proglašenja stanja nesreće, koliko su bile učestale u kritičnom periodu mart/april 2020. Tužilac je od svjedoka pokušavao saznati koje odluke/naredbe je donosio Štab u tom periodu, no svjedok nije bio siguran, niti detaljan, rekao je da ih je bilo nekoliko. Svjedok Hodžić je rekao da su zdravstvene ustanove tokom zasjedanja Štaba fizičkog ili telefonskog, pismeno ili usmeno dostavljale zahtjeve o potrebama.

Svjedok se sjeća da su na sjednicama bili eksperti koji su informisali članove o tome šta treba nabaviti, u tom kontekstu spomenuo je Sanjima Musu, Gorana Čerkeza, i doktoricu Marinu (vjerovatno Bera). Tužilac Hukeljić je pitao na osnovu čega su donošene odluke o nabavci medicinske opreme, da li je neko prezentovao specifikacije? Svjedok Hodžić je rekao da nije siguran, na koncu, nakon što mu je pročitana izjava data ranije Tužilaštvu, rekao je da se sjeća da je komandantica Štaba Jelka Milićević na jednoj od sjednica rekla kako se oprema ne može nabaviti bez specifikacija te zadužila Zavod za javno zdravstvo.

Svjedok kaže da je na jednoj od sjednica zatekao upravo dokument iz Zavoda u kojem je bila lista potreba zdravstvenih ustanova, a na prvom mjestu bili su respiratori. Tužilac je upitao da li se ikada na sjednici raspravljalo o nabavci respiratora, na koncu je svjedok rekao da nije siguran, ali da je na mail dobio odluku o nabavci određene opreme u iznosu, prvo pet, pa onda sedam miliona maraka.

Tokom ispitivanja svjedok je rekao da u odluci nije pisalo da se nabavljaju respiratori, ali da je to pretpostavio jer su bili prvi na listi prioriteta. Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Hodžić je rekao i to da je njegov zadatak kao člana Kriznog štaba bio briga o osjetljivim kategorijama, donacije, a da je vjerovao struci tokom nabavke medicinske opreme. Iz sudskog vijeća su postavili pitanje da li je ikada na sjednicama Štaba kada se pregovarala nabavka opreme/respiratora bio prisutan anesteziolog, svjedok nije sa sigurnošću mogao reći.

Svjedočila uposlenica Privredne banke Sarajevo

Nakon Namika Hodžića pred Sudom BiH svjedočila je uposlenica Privredne banke Sarajevo, Lejla Kustura. Tužiocu je rekla kako Fikreta Hodižića poznaje poslovno. Od 2018. se poznaju kada je, misli Kustura, u ime firme Srebrena malina, otvorio račun u ovoj Banci. Odgovarajući na pitanja Hukeljića rekla je kako je odmah znala za priliv novca na račun firme, prema njenom sjećanju početkom aprila prošle godine. Razlog tome je sistemska obavijest o prekoračenju limita.

Sjeća se da je bilo riječi o dvije uplate tokom istog dana, ukupnog iznosa 10,5 miliona maraka. Poslala je, kaže, klijentu mail kako bi dobila objašnjenje, po osnovu čega je stigao priliv novca, dobila je odgovor od Fikreta Hodižića, koji joj je poslao Ugovor o nabavci respiratora.

Tužilaštvo je tada prisutnima pokazalo Ugovor koji se odnosi na kupovinu respiratora marke HCVE003 (100 komada), koji kasnije uopšte nisu nabavljeni. Kustura je rekla i da je obavijestila Odjel banke za sumnjive transakcije i pranje novca no da nikada nije dobila povratnu informaciju, u smislu da je nešto sumnjivo.

Rekla je, odgovarajući na pitanja tužioca i da je znala da Banka treba novca platitit na inostrani račun, no zbog određenih problema u sistemu, taj posao je od tog trenutka prebačen drugom Odjelu. Tokom unakrsnog ispitivanja Kustura je odbrani optuženih pojasnila kako su situacije velikog priliva novca i prekoračenja limita uobičajene, svakodnevne, a odbrana Hodžića željela je znati da li je narušen princip povjerljivosti između Banke i klijenta, jer su dokumenti dospjeli u mediji, svjedok Kustura o tome ništa nije znala.

Kreštalica: Hodžić se interesovao za bankovne garancije

Edin Kreštalica, član Uprave Privredne banke također je, odgovarajući na pitanja tužioca rekao da optuženog Fikreta Hodžića poznaje od 2018. godine. Rekao je kako ga je sam Hodžić, a nakon 16.03.20., pozvao da se nađu jer ima zahtjev prema Banci (6.aprila). Informisao me je, ispričao je svjedok, o poslu nabavke medicinske opreme te rekao da je novac na računu. Interesovao se za bankovne garancije, to se izdaje, rekao je svjedok, da se osigura da se roba ne plaća dok se ne završi isporuka, ali i da se dobavljač osigura da novac dobije kada robu isporuči.

Banka mu je odobrila, rekao je Kreštalica, tri garancije. Jednu za crnogorsku kompaniju BTL (4 miliona 100 hiljada eura) i dvije za turske kompanije. Na koncu klijent nije, rekao je svjedok, nijednu iskoristio. Tužilac Hukeljić ga je upitao da li su razgovarali o tome da li Srebrena malina posjeduje dozvolu da uvozi medicinsku opremu, Kreštalica je rekao da ga je pitao a da je Fikret Hodžić odgovorio kako će dozvolu “srediti” premijer (Novalić) prije nego što roba stigne.

Odbrana Fikreta Hodžića je upitala Kreštalicu zašto se uopšte bavio dozvolama za uvoz medicinske robe, da li to traže Banke, svjedok je odgovorio da ne traže, nego je zanimalo kako njega, ali i smatrao je da bi moga biti interes Banke, te koliko se sjeća o tome je upoznao kreditini odbor.

Odbrana Hodžića i kod ovog svjedoka je insistirala na pitanju eventualnog kršenja povjerljivost između Banke i klijenta, no, Kreštalica je rekao da nema saznanja da je bilo ko iz Banke bilo kome drugom dostavio dokumentaciju, osim toga nema sazanja ni da je bila neka interna istraga unutar Banke o tome. Odbrana je pitala i Kustutu i Kreštalicu da li znaju ko je Elma Badnjević, nakon što su potvrdili da je uposlenica Privredne banke, odbrana dalje nije obrazlagala razloge tog pitanja. Suđenje se nastavlja i sutra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare