Nataša Kandić: RS će poštovati odluku ili joj prijeti politička izolacija

Vijesti 23. jul 202112:47 0 komentara
N1

"Odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH o zabrani poricanja, odobravanja, umanjivanja ili opravdavanja genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina je u interesu svih žrtava i zaštite njihovog dostojanstva", rekla je za N1 osnivačica Fonda za humanitarno pravo i istraživačica Nataša Kandić.

“Očekujem da odluka, koja stupa na snagu odmah, smanji i ukine prostor za veličanje ratnih zločinaca Jedini problem vidim u delu odluke koji propisuje izvršenje krivičnog dela ‘na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine’ – teško je dokazati”, kaže Kandić.

Istakla je da bi, “kada bi se ovakva kaznena odredba donijela i u ostalim post-jugoslovenskim zemljama, vrlo brzo menjala politička klima i odnos prema žrtvama i „herojima“”. Ipak, nije optimista.

“U svakom slučaju, lideri RS BiH su ovom odlukom visokog predstavnika dovedeni u situaciju ili će da poštuju ili im preti politička izolacija”, komentirala je Inzkovu odluku dugogodišnja aktivistkinja i istraživačica Nataša Kandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!