NATO će pomagati BiH, u kom smislu odlučuje se u novembru

Vijesti 19. jul 202221:25 0 komentara

Admiral Bauer, čvrsto uvjeren da je BiH mjesto stabilnosti. Rat u Ukrajini i agresija Rusije, ključna je za ostatak svijeta da se održi mir. BiH je važna i zato nakon NATO summita u Madridu, Alijansa je riješena da ponudi novi paket odbrambene bezbjednosti, modernizaciju odbrambenih struktura. Vidi BiH u NATO-u, ali ta odluka mora biti suverena

“Mi nikoga ne prisiljavamo da postane članica NATO-a. Da li stvarno mislite da od 1949. kada smo tada imali 12 članica, da je prisililo 18 nacija, uskoro će biti 20 ? To je odluka tih 18 ili 20 država da postanu članice našeg Saveza. Niko ih ne prisiljava, to je suverena odluka tih država. Mi se ne širimo na istok, druge su države koje žele da nam se pridruže. Postoji politika otvorenih vrata od 1949. godine I uvijek će ta vrata biti otvorena”, rekao je Bauer.

No, mi nemamo unutrašnje slaganje sa tim vratima. Sa NATO-om saradnja može, članstvo ni u kom slučaju, reći će član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Zbog agresije Rusije na Ukrajinu i tvrdnje da je neutralan u tom sukobu, Dodik je posljednjih mjeseci još izričitiji u sprječavanju pristupa BiH NATO-u.

“I nećemo u NATO savez. To je potpuno promašena tema, ta tema ne postoji. Jedio mjesto gdje ima NATO u dokumentima vezano za BiH je neke tamo daleke 2005-2006., kada je dat mandat na godinu dana da izvrši transfer mirovnih snaga u ALTEU i da se onda NATO povuče. Oročen je godinu dana, a oni hoće da kažu da vrijedi 300 vijekova. Ne vrijedi ni jedan dan više nakon tih godinu dana”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH 27. maja ove godine.

Priča o BiH i NATO-u počela je 18.07.2005. godine, kada je predložen Zakon o odbrani BiH i to uz mišljenje tadašnjeg Visokog predstavnika Paddya Ashdowna. Taj Zakon usvojen je iste godine 25. septembra. Osim što je spojio do tada zaraćene vojske u BiH, u istom u članu 84 piše: Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a. 14. 12. 2006., potpisan je Sporazum o pristupanju Partnerstvu za mir (PFP), a isti je potpisao Nebojša Radmanović. Isti čovjek 2009. godine i formalni zahtjev BiH Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP). 05. decembra 2018. BiH je primljena u MAP, a 19.11. prije dvije godine usvojen je i program reformi, koji je trebao da nosi naziv Godišnji nacionalni program, zbog čega do tada nije bila formirana vlast.

“To nije pitanje šta mi želimo i šta ko voli. To u stvari naprosto podrazumjeva zakonsku obavezu. Zakon je tu da se sprovodi. Ja naprosto vjerujem da u svakom slučaju će BiH prije ili kasnije dostići punopravno članstvo u NATO-u”, rekao je Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH .

Iako je Narodna skupština RS 2017. proglasila vojnu, po uzoru na Srbiju koja je to uradila 10 godina ranije, ona je formalno pravno nevažeća, upravo zbog statusa RS kao entiteta. Pojedini će reći da i nismo spremni za NATO, pa nas zbog toga i ne razmatraju kao članicu. No iako nas ne razmatraju u NATO alijansi, za naš prostor su jako zainteresovani. Summit u Madridu je to pokazao. Tamo je admiral Bauer sa ministrom odbrane već razgovarao o NATO pomoći BiH

“Ovo je bila prilika da se sa admiralom Baureom nakon summita u Madridu, gdje smo bili skupa, podsjetimo, odnosno damo neke smjernice kako realizovati one zadatke koje smo preuzeli i kako realizovati sve pomoći koje su planirane za BiH”, rekao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Na summitu u Madridu dogovorena je pojačana politička i praktična pomoć BiH u smislu odbrane protiv terorizma, kibernetičke napade i hibridno ratovanje. Ne zbog Rusije, kako kaže Bauer, nego globalne prijetnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!