NATO ocijenio Oružane snage: 118 vojnika osvjetlalo obraz BiH

Vijesti 23. sep 202211:43 3 komentara
OS BiH

"Zvanično obavještavam građane BiH da je Bataljonska borbena grupa lake pješadije sinoć završila svoju provjeru i da je ocijenjena ocjenom odličan. Pored ove jedinice, vršena je reocjena i dva voda - vojne policije i za uništavanje NUS-a", rekao je Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Postoje četiri ocjene – odlično, vrlo dobro, dobro i neuspješno, a ocjenjuje se pet područja – priprema, operacija, podrška, komunikaciono-informacioni sistemi i administracija.

“Zvanično vam mogu reći da je Bataljonska borbena grupa u tri ocijenjena s odlično i dva sa vrlo dobar. Konačna ocjena je odličan. Vod vojne policije je samo na jednom području ocijenjen sa vrlo dobar, ostalo odličan, a vod NUS-a na svim područjima sa odličan. Pokazalo se da je čovjek ključni faktor“, rekao je Podžić.

OS BiH
OS BiH
OS BiH
OS BiH
OS BiH
OS BiH
N1

Kroz ova područja naši vojnici prošli preko 2.100 zadataka pred ocjenjivačima NATO saveza i partnerskih zemalja. Ocijenjeno je 118 pripadnika OSBiH.

Podsjetimo, na poligonu Manjača kod Banjaluke održana je vojna vježba ocjenjivanja borbene grupe lake pješadije nakon koje su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pokazali da su potpuno spremni za učešće u vojnim misijama u svijetu po NATO standardima.

Vježba je počela u ponedjeljak, a kako je bilo najavljeno, tokom pet dana trajanja biće izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare