Nazire se novi sastav Skupštine HNK – HDZ BiH i SDA bilježe pad broja glasova

Vijesti 05. okt 202219:25 0 komentara

Uprkos ponovnom prebrojavanju glasova na više biračkih mjesta u Mostaru, polako se nazire stranačka struktura Skupštine HNK. Iako su dobile manji broj glasova, SDA i HDZ ostale su vodeće stranke u kantonu, koji ni nakon prošlih parlamentarnih izbora nije dobio novu izvršnu vlast, već je Vlada kantona radila četiri godine u tehničkom mandatu. Vrlo je vjerovatno da će se ponovo vlast u ovom kantonu posljednja formirati.

U Skupštinu HNK, očekivano, ulazi HDZ BiH kao stranka sa najvećim brojem osvojenih glasova.

“Imamo jedan mali pad kada je u pitanju ova županija. Znači sad smo na poziciji 11 zastupnika za županijsku skupštinu. Puno je mjesta na kojima je ponovljeno prebrojavanje, i puno je mjesta na kojima očekujemo određen broj glasova”, kazao je zastupnik Tomislav Martinović (HDZ BiH).

Pad bilježi i SDA, koja bi umjesto dosadašnjih 8, mogla imati jedan ili dva mandata manje.

“Ono što je sad izvjesno je da stranke okupljene oko HNS-a imaju sigurnih 11 mandata i bez njih je nemoguće formirati Vladu u HNK, sve ostalo je stvar političkih pregovora I razgovora, odnosno slaganja te vlasti po hijerarhiji”, kazao je Šerif Špago, predsjednik Skupštine HNK (SDA).

Iz HDZ-a 1990 raspoloženi su učestvovati u vlasti, ali u sklopu hrvatskog korpusa. Svoj rezultat su značajno popravili, pa se nadaju i četvrtom mandatu.

“Nikada nećemo biti u platformaškoj vlasti, ni alijansi, jer mi smo hrvatska opcija I samo ćemo nastupati u vlasti u hrvatskoj opciji”, kazao je zastupnik Ivan Odak (HDZ 1990).

SDP kako sada stvari stoje ostaje na 3 mandata, a u skupštinskim klupama u naredne četiri godine trebali bi sjediti i zastupnici DF-a , NES-a i NIP-a.

“Kad pogledate protekli rad Skupštine i rad Vlade imate praktično samo pet zakona koji su upućeni u skupštinsku proceduru, a koji se najvećim dijelom odnose na izmjene i dopune, te da je Skupština imala ukupno 19 sjednica, a s druge strane imate Skupštinu neku koja zasjeda 56-ti put i na jednoj sjednici imaju 80 tačaka a mi na svim zajedno nismo imali 80”, kazao je zastupnik Aner Žuljević (SDP)

“To što imamo određeni deficit nije posljedica nerada ove Skupštine. Očekivano je bilo da će Vlada prema Skupštini uputiti puno veći broj zakona, ali to se nije dogodilo”, kazao je Martinović.

Uprkos tome, tvrde, Skupština je u ovom mandatu donijela mnoge ključne odluke.

“Konačno smo izmijenili Ustav HNK, ispoštovali presude Ustavnog suda o ravnopravosti naroda, službenim jezicima i pismima, prvi put je ovaj kanton dobio prostorni plan, strategiju razvoja”, podsjetio je Špago.

Aktivisti podsjećaju da Vlada u proteklih osam godina nije uradila nijednu ozbiljnu reformu, posebno u zdravstvu, obrazovanju i pravosuđu.

“Kod nas nema javnih nabavki nikako kad je riječ o zdravstvenim uslugama, tu je jasno da se nisu uradile najbolje stvari za pacijenta i da se nisu iskoristile sve mogućnosti i tu stoji naša krivična prijava”, istakao je Marin Bago, Futura.

Iako je Skupština Kantona nakon izbora 2018. formirana na vrijeme, Vlada je još uvijek u tehničkom mandatu, a na novu vlast će građani po svemu sudeći još čekati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!