Naziru se obrisi međudržavnog mosta u Gradiški

Vijesti 04. feb 202119:36 0 komentara
N1

Uprkos pandemiji, nastavljena je gradnja infrastrukturnih objekata. Napreduje se i na gradilištu budućeg međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške. Hoće li biti ispoštovan rok, i most završen do 2022. godine, provjerila naša ekipa.

Vari se čelična konstrukcija, postavljene su prve stope, naziru se konture mosta na Savi. Kako bi se ispoštovali rokovi radi se i u tri smjene. U sve su se danas uvjerili i nadležni.

Sve pohvale i za izvođače i sve ljude koji prate ova projekat. Mi smo bili krajem septembra, ovo sada što vidiimo, u uslovima kada je zima, pandemija, zaista teški uslovi rada, vidim da ljudi rade, čak i u tri smjene. Imali smo i izlivanje rijeke Save, gdje se nalazi skladište metalne konstrukcije, međutim ni to nije omelo izvođača“, izjavio je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH.

Sve će biti do proljeća iduće godine, 2022, kada je i planirano. Naš fokus je, mi gledamo i preko rijeke Save, šta se dešava sa veznom saobraćajnicom. Očekujemo da se tender do kraja okonča, u završnoj je fazi. Nadamo se da će do početka pune građevinske sezone Hrvatske ceste potpisati ugovor sa izvođačem radova, za ova prva četiri i po kilometra“, istakao je Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.

Radovi idu brže sa BH strane, a očekuje se da dvije obale Save budu spojene sredinom godine. Tada bi trebala biti završena čelična konstrukcija.

Trenutno je sagrađeno 2.050 tona od predviđenih 4.800 tona, nešto više od 40-ak posto. Idu zavidnom dinamikom radovi. Planirano je da gro konstrukcije bude završen do početka ljeta“, kazao je Marko Lovrić, glavni inženjer.

Autoput Banjaluka – Gradiška, biće spojen mostom sa Hrvatskom, samim tim Bosna i Hercegovina biće spojena na panevropski Koridor 10, koji je od Austrije do Grčke dug više od 2.300 kilometara. Ugovorena vrijednost radova je nešto manje od 20 miliona evra, dok je za projekat odobren i grant Evropske komisije od oko 7 miliona evra. Stanovnici Gradiške godinama su izloženi velikim gužvama, ali i zagađenju zbog visoke frekvencije saobraćaja u centru grada. Završetak projekta mosta na Savi, riješiće njihove probleme.

Već se naziru obrisi međudržavnog mosta između BiH i Hrvatske. Trebao bi biti završen do sredine 2022. godine, a most će biti dimenzija 170 sa 125 metara.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!