Ne jenjava politički rat oko budžeta, mjera, smeća i kafana

Vijesti 05. apr 202119:17 0 komentara

U bh. entitetu Republika Srpska otvorene su bašte ugostiteljskih objekata, počinje škola za niže razrede, a otvoreni su i tržni centri. Ako pitate ljekare stanje sa koronom je nikad gore, ako pitate ugostitelje na izdisaju su. Zašto se mjere relaksiraju na vrhuncu trećeg vala, te da li su i korona i priča o budžetu grada Banjaluke dio političke igre i još važnije pitanje čije?

Liberalizovane mjere u Republici Srpskoj u jeku trećeg najjačeg udara korona virusa. Sve se dešava u momentu kada vapaje upućuju zdravstveni radnici…

No, da li ih iko, ili makar Štab koji propisuje mjere čuje?

Šoljica kafe postala je sinonim za proteste. Nekome zbog hedonizma, ugostiteljima zbog egzistencije, opoziciji zbog nedosljednosti vlasti.

“Htjeli bismo – pod broj jedan, da nas malo manje u medijima okarakterišu kao nekoga ko širi zarazu. Svjedoci smo da ovo vremena kako ne radimo, da broj zaraženih ne opada nego i raste”, kaže Dario Šarić, Udruženja radnika u ugostiteljstvu RS.

Uoči protesta zatražili su plate radnicima za mart za sve koji su imalo bili zatvoreni, uz to i poreze i doprinose, smanjenje PDV, nižu cijenu struje, neograničeno radno vrijeme, pomoć i za muzičare, frizere, fitnes zajednicu…

“Pod pritiskom su pustili danas bašte, međutim treba da puste sve. Ali sutra će biti kiša, najavjuju snijeg, nama ništa ne znači puštanje bašta”, tvrdi Miloš Stanišić, član Horeca.

Konferenciju je prekinuo građanin za kojeg se kasnije ispostavilo da je član Gradskog odbora SNSD-a iz Šargovca.

“Završite vi svoj politički dio. (Nije politički, izašli smo zbog svoje djece!) Ljudi na muci mnogih ugostitelja prave politički udar. Oni koji su donijeli ovo smeće ovdje, ne vole Banjaluku i nikada je nisu ni voljeli”, kaže Rajko Radaković, građanin Banjaluke (SNSD).

“Sticajem okolnosti imam i funkciju u Horeci i u politici, nema ovo veze sa politikom. Borimo se jednostavno za naš opstanak i to je to”, odgovara Stanišić.

Iznenadne mjere Štaba za vanredne situacije, za SDS su kontradiktorne:

“Očito je da se poigravaju sa građanima, možemo reći da se iživljavaju nad građanima”, smatra Davor Šešić, SDS.

Borba se nastavlja i u vezi budžeta grada Banjaluke, koji je prema riječima gradonačelnika blokirao grad. Kompromis ipak, najavljuju raspoložena lica:

“Dosta je ljepše vrijeme, vidite da je ugrijalo i to sigurno djeluje na nas. Šalu na stranu svi smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Bojkot bilo koje vrste, s bilo koje strane je neprimjeren, siguran sam u dogovor”, kaže Mladen Ilić, predsjednik Skupštine Grada.

Transparent “Prodajte avione, spustite helikoptere, pomozite medicinske radnike” poruka je u vezi amandmana SNSD na budžet. Stanivukovićev tim ipak će u taj dokument uvrstiti 70 % predloženih amandmana suprotnog tabora.

No, da li će gradonačelnik komunalnu policiju poslati na proteste?

“Neću. Ja sam na strani građana. Ove mjere nemaju nikakvog smisla. Ja sam, evo po prvi put mogu reći kao gradski štab ogorčen na odluke republičkog”, ističe Stanivuković.

Čiji jedan ministar najavljuje početak nastave i za starije razrede, drugi pak mogućnost policijskog časa.

Politički rat oko budžeta, mjera, smeća, kafana ne jenjava. Što bi u korona žargonu rekli: Ključne su naredne dvije sedmice.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!