“Ne može se izvući ništa korisno, a može se baciti pojas za spašavanje Dodika”

Vijesti 27. okt 202120:55 > 21:58 0 komentara
N1

"Vučić ima kapacitet jer je predsjednik i ima većinu u Skupštini. Na koji način to može provesti Izetbegović? Koje će biti teme? Ne može se izvući ništa korisno, a može se baciti pojas za spašavanje Dodika", kazao je u večerašnjem Pressingu Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Trenutno stanje – dogovorena igra?

“Ne vjerujem u takve teorije, pod broj jedan Dejtonski mirovni sporazum je najkvalitetniji sporazum u Evropi poslije Hladnog rata. Ne vjerujem da naši prijatelji kao SAD ili prijatelji uEvropi rade na bilo kakvom razbijanju BiH. Mislim da su “uljuljani” s obzirom da je ovo po ko zna koji put Dodikovo djelovanje. Pregažene su brojne crvene linije, lično mislim da SAD neće ići ispod standarda demokratskog društva koje vladaju u SAD i mislim da naši prijatelji u svijetu neće “izdati” evropsku budućnost BiH”, kazao je Zvizdić.

“Sankcije su jako dobar instrument da se djeluje protiv ovakvog djelovanja. Prema zadnjim anketama, 76 posto građana BiH se izjašnjava za EU integracije i kada bi bio referendum u BiH o pristupanju NATO inegracijama bio bi izglasan sa minimum 70 posto”, dodao je.

“Mogu razumjeti zašto tu igru igraju Dodik i Čović”

Kako je istakao Zvizdić, može razumjeti zašto određene igre igraju Čović i Dodik.

Ovo čemu svjedočimo jeste insistiranje na etno principima i mogu razumjeti zašto tu igru igraju Čović i Dodik; jer njima odgovara da Ustav ostane na etno, a ne demokratskim principima. Izetbegović još nije otišao u Beograd, i nije mi jasno zašto bi otišao pod ovakvim okolnostima. Ne znamo šta može donijeti da posjeta, znamo da ne može donijeti ništa korisno osim višestruku štetu. Može biti iskorišteno da pokrije aktivnosti koje vodi Vučić, koji se predstavlja kao mirotvorac koji može razgovarati sa svima. S druge strane, problem je da Izetbegović nema legitimitet da predstavlja čitav bošnjački narod. Ne znam zašto na sebe preuzima takvu ulogu iz koje ne može donijeti rezultat. Evo sve i da dogovori nešto sa Vučićem, kako će to provesti? Koji kapacitet ima? Vučić ima kapacitet jer je predsjednik i ima većinu u Skupštini. Na koji način to može provesti Izetbegović? Koje će biti teme? Ne može se izvući ništa korisno, a može se baciti pojas za spašavanje Dodika“.

“Ja ne sporim bilo kome da razgovara ali u kapacitetu funkcije koju obavlja i institucijama države. Nema nikakvih problema da Izetbegović kao predsjedavajući Doma naroda PS BiH ode u posjetu Srbiji i razgovara sa svojim pandanom pa i ako treba sa Vučićem. Zašto ne dođe Vučić u Sarajevo i nađe sve svoje sagovornike?”.

Da li bi on otišao na sastanak u Beograd?

“U ovoj trenutnoj situaciji ne, ali kao predsjedavajući Predstavničkog doma da se nađem sa svojim pandanom i da me pozove, da. To nekada nije bilo tako. Kada sam bio predsjedavajući Vijeća ministara, sa Vučićem sam se sastao 15-20 puta ali u funkcijama koje smo obavljali. Razgovarali smo institucionalno i u institucijama. Razgovarali smo, ali ne pregovarali. Ne može se pregovarati o suverenitetu BiH, teritorijalnom integritetu. Možemo razgovarati samo o tome kako ćemo prekinuti blokadu, kako ćemo ubrzano raditi na reformama”.

“Tanak led”

“Tanak led na koji nas pokušavaju navući, Dodikova ideja da se o sudbini BiH govori trilateralno. Turska je veliki prijatelj BiH. Ne mogu govoriti u ime Erdogana, ali da je Turska prijatelj BiH to je nesumnjivo”.

“Garantujem da ćemo za godinu i po najdalje pričati o istim temama, u daleko težoj situaciji u kojoj će tada biti BiH. BiH sada ne trebaju ad hoc rješenja, nego trajna evropska rješenja, na bazi jednog normalnog dogovora bez trulih kompromisa”, istakao je.

O reakcijama na pismo koje su on i Izetbegović poslali EU i SAD zvaničnicima, kazao je:

“I jedna i druga reakcija su bez bilo kakvog ozbiljnog argumenta. Što se tiče odgovora Špirića moram reći da sam siguran da on nije pisao tu “škrabotinu”, on bi to drugačije napisao. Onaj ko je pisao naređeno mu je da što više i teže uvrijedi Izetbegovića i mene ali to ne može uspjeti jer ja gledam ko mi šta kaže, a ne šta mi se kaže. Niko nije okrivio srpski narod nego režim koji rodi RS. 1991. godine na teritoriji koji se danas zove RS je živjelo 450.000 Bošnjaka, prema zadnjem popisu ih je 200.000. Koji god parametar da uzmemo od ukupnog broja državnih službenika, u ovom trenutku radi manje od 3 posto Bošnjaka. Ako to nije definicija aparthejda, onda neka mi gospodin Dodik kaže šta je”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!