“Ne postoji srpski, hrvatski ili bošnjački zrak”

Vijesti 07. jun 202113:23 2 komentara
N1 / Faruk Zametica

U Sarajevu je danas prezentovan dokument "Utvrđeni doprinos Bosne i Hercegovine (NDC) za period 2020.-2030." a koji govori o doprinosu naše zemlje u borbi protiv klimatskih promjena. Nakon prezentacije, zastupnik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović čestitao je Vijeću ministara BiH na usvajanju ovog dokumenta. Poručio je: Ne postoji srpski, hrvatski ili bošnjački zrak".

Smatram da se radi o izuzetno važnoj temi i drago mi je da smo u uspjeli u Parlament unijeti zelene politike, temu borbe protiv klimatskih promjena, očuvanje okoliša i našeg zdravlja. Ove teme mogu biti integrativni faktor bh. društva. Ne postoji srpski, hrvatski ili bošnjački zrak; postoji čist zrak i zagađen zrak. Znam da je teško u bh. društvu staviti ove teme u prvi plan u fokus, ali morate znati da kad budemo govorili i kad ove teme budu prioritet ovog društva, onda ćemo biti mnogo sretnija zajednica. Za sve nas je korisnije, i za društvo u cjelini, da se bavimo zagađivačima naše okoline, nego što se bavimo zagađivačima naših duša. Naravno, mislim na političare“, istakao je Magazinović.

Zaštita zdravlja svakog čovjeka

I ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac obratio se danas javnosti te naglasio da je ovaj dokument jako važan i da ga je usvojilo Vijeće ministara.

N1 / Faruk Zametica

“BiH jeste dio Pariškog sporazuma, ali i potpisnica Sofijske deklaracije. Svjesni smo 2012. godine kad je bila suša, svjesni smo i 2014. godine kada su bile poplave i s tog aspekta šaljemo jasnu poruku iz BiH da se želimo baviti zelenim politikama kako bi donosili određene mjere koje bi ublažile evidentno prisutne klimatske promjene. BiH je prva zemlja u regiji Zapadnog Balkana koja je to uradila. Obavijestili smo Sekretarijat UN o usvojenom dokumentu“, rekao je Košarac.

Dodao je i da je zaštita životne sredine važno pitanje, kao i zaštita zdravlja svakog čovjeka takođe. Rekao je i da će sutra u Hrvatskoj govoriti o tome, ali da će prva tema biti Trgovska gora.

Podrška Velike Britanije BiH

N1

Ambasador Velike Britanija u BiH Matthew Field istakao je takođe da je BiH jedna od prvih država u regionu koja je uz saradnju sa Velikom Britanijom, UN-om i drugim međunarodnim partnerima dostavila svoje ambiciozne doprinose Sekretarijatu UN.

Nastavljamo podržavati BiH i spremni smo podijeliti naše značajno iskustvo u ovom polju. Puno je posla pred svima nama i samo zajedničkim naporima se možemo boriti protiv ovog problema koji svima nama treba biti važan prioritet“, poručio je Field.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare