Ne prestaju reakcije na doneseni Zakon o nepokretnoj imovini RS

Kristijan Šmit ponovno je upozorio. Zakon RS o nepokretnoj imovini je neustavan, protivan odlukama Ustavnog suda, te je stoga i antidejtonski treba ga odmah staviti van snage.

“BiH je titular cjelokupne državne imovine (uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SRBiH, ali i javna dobra; Kompetencija za utvrđivanje te materije u isključivoj je nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH”, naveo je Šmit u pismu.

U pismu Visoki predstavnik podsjeća i da zadržava neophodne instrumente u cilju preduzimanja privremenih mjera sve dok na državnom nivou nema na snazi odgovarajućeg zakona

Sličan komentar danas i od američkog amabasadora u BiH. Postoje mehanizmi za djelovanje, no nada se kako će zakon biti povučen. Rješenje treba tražiti u PSBiH.

“Ukoliko je određena imovina potrebna državi za obavljanje njenih funkcija država će zadržati imovinu. Ako to nije slučaj imovina će preći na entitet, kanton ili opštinu”, kazao je ambasador SAD-a u BiH Michael J. Murphy.

Ovo za rukovodstvo RS očito nije rješenje jer kako je danas ponovio savjetnik Milorada Dodika, Radovan Kovačević .

A ta borba ukoliko zakon ne bude stavljen van snage, vać naredene sedmice donijeće početak uknjižbe državne imovine BiH, javnog dobra na RS Neće postojati nijedna prepreka za realizaciju projekta poput Aerodroma u Trebinju, ali ni prepreka tzv.indirektnog prenosa vlasništva

Opomene, kao ni njegov stav da je nešto ništavno kakvim je Visoki predstavik ocijenio zakon o nepokretnoj imovini, nemaju nikavu pravnu vrijednost, upozorio je advokat Nedim Ademović.

Nakon što je Željko Komšić pozvao Viskiog predstavika da van snage stavi “antiustavni Zakon o nepokretnoj imovini, danas su reagovale i SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka, koji su zatražili od Kristijana Smita da smijeni sa pozicije predsjednicu entiteta RS, Željku Cvijanović, zbog potpisivanja neustavnog, antidejtonskog zakona.

“Čin usvajanja zakona i njegova objava u službenom listu jasno pokazuju da Milorad Dodik i njegov režim imaju namjeru ići do kraja kada je u pitanju pravno nasilje i separatizam”, naveli su su u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad