Ne smiruje se situacija u vezi spornih kineskih respiratora

Vijesti 08. apr 202120:17 > 21:40 3 komentara
N1 / Ilustracija

Nakon inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, na terenu su danas bili i policijski službenici SIPA-e koji su na tri lokacije izuzimali predmete i dokumentaciju.

Svoj posao na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu završili su federalni inspektori. Rezultate rada u roku tri dana dostaviti nadležnom Tužilaštvi, a informacije objavljene u nekim medijima da je rezultat njihove istrage pokazao da nije registrovan nijedan smrtni slučaj na malina respiratorima nisu demantovali, ali ni potvrdili.

“Povodom informacija o nalazima inspekcijskog nadzora koje su se pojavile na nekim portalima, Federalna uprava za inspekcijske poslove obavještava javnost da iste ne može ni potvrditi niti demantovati, te da nije izvor takvih informacija”, kazali su iz FUZIP-a.

No tvrdnja da nijedan pacijent nije umro na ovim respiratorima su i riječi lidera SDA Bakira Izetbegovića. Nakon godinu dana afere, kaže, očekivanja su da nadležni organi donesu odluku šta je sa respiratorima

“Ono što kao političar mogu konstatovati što je bjelodano jasno jeste da, to su podaci iz Kineske ambasade, da u 40 zemalja otišlo 20 hiljada ovakvih respiratora, da nigdje, nigdje problem nije bio osim u Federaciji BiH. Dakle nigdje nisu prozvani, a ogroman je broj tih sprava. Niko u BiH nije do sada umro na ovom respiratoru jer ti respiratori i opslužuju relativno lakše pacijente. Oni najteži pacijenti idu na one respiratori koji mogu ospluživati sa 30, 40, 50 litara kiseonika u minuti što ovaj respirator ne može”, kazao je Bakir Izetbegović, lider SDA.

Nastavljeno izuzimanje dokumentacije

A nadležni organi svoj posao nastavili su izuzimanjem dokumentacije

“Policijski službenici Državne agencije za istrage I zaštitu postupaju po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Satajevo. Te naredbe odnose se na privremeno oduzimanje predmeta koji se nalaze na tri lokacije na području Kantona Sarajevo”, kazao je Luka Miladinović, SIPA.

Među lokacijama gdje je vršeno izuzimanje predmeta je firma Verlab koja je bila zadužena za proces verifikacije respiratora koje je nabavila Srebrena malina. Ranije su iz ove kompanije naveli da Verlab ne vrši verifikaciju namjene, nego da mjeriteljskih osobina instrumenta.

Druga lokacija izuzimanja predmeta bio je Klinički centar, odakle su ranije poručili da respiratori ACM 812 A nisu povučeni iz upotrebe u radu s Covid-19  bolesnicima. Treća lokacija bila je Federalna uprava civilne zaštite.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo napominju da tužioci i istražitelji nastavljaju prikupljati dokazne predmete i u narednim danima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare