“Ne u duhu – već po slovu Dejtona”: Apelacijom do imovine BiH

Vijesti 02. mar 202119:294 komentara
Podijeli:

Sedam delegata Vijeća naroda RS-a podnijeli su Apelaciju Ustavnom sudu BiH tražeći ocjenu ustavnosti Zakona o šumama koji je prošle godine donesen u bh. entitetu Republika Srpska. Podnosioci apelacije smatraju da se radi o neustavnom zakonu.

Delegati u Vijeću naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda u više navrata su upozorili da je ovaj entitetski Zakon štetan po državu Bosnu i Hercegovinu, a naročito nakon odluke Ustavnog suda BiH iz 2019. o poljoprivrednom zemljištu.

Ustavni sud BiH je još 2012. godine reagirajući po apelaciji Sulejmana Tihića zaključio kako NS RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije iz Zakona o statusu državne imovine koja je na teritoriji RS-a. Raspolaganje imovinom bilo je zabranjeno odlukom Visokog predstavnika, dok je Zakon o drzavnoj imovini RS podrazumijevao da imovina bude uknjižena na ovaj bh. entitet.

U međuvremenu su, ignorirajući zaključak Ustavnog suda, u RS doneseni novi zakoni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o vodama, Zakon o unutrašnoj plovidbi kojima se pokušalo kao titulara imovine ali i rijeka uknjižiti RS. Ustvani sud ih je označio neustavnim. Slično se očekuje i od apelacije koja traži očitovanje ustavnosti Zakona o šumama RS.

BiH do danas nije regulisala pitanje državne imovine. Donošenje zakona godinama osporavaju političke strukture iz RS, iako su gotove sve presude Ustavnog suda potvrdile kontinuitet postojanja BiH. Država je titular javnih dobara, posljedenjim apelacijom, ovo bi se moglo zaokružiti.

Nakon prošlogodinje odluke Ustavnog suda kojim su neustavnim ocjenjeni članovi Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, NSRS donijela niz zaključaka kojima se uz ostalo tražilo usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija, Ustavni sud optužio za neustavno djelovanje, a koliko su im bitne odluke Ustavnog suda pokazali su skorašnji pregovori o izgradnji HE na rijeci Drini sa Srbijom te izgradnja aerodroma u Trebinju gdje se država BiH u potpusnoti ignorisala. Kao posljedica navedenog u služenom glasniku RS nikada nije objavjen zaključak Ustavnog suda BiH.

Muharem Cero podsjeća kako je pitanje državne imovine jedan od uslova koje BiH treba riješiti ukoliko želi da se OHR ugasi. Opstrukcijom izrade državanog zakona, upravo vlasti RS produžavaju manadat Viskog predstavnika.

U RS uglavnom bez reakcija na apelaciju, jer ona još uvijek nije ozvaničena, kako su nam kazali u Vijeću naroda RS. Pojedini političari navode kako se radi o nastavku razvlaščivanja RS, no stavova zvaničnih institucija za sada nema.

Komentari

Vaš komentar