Neadekvatan odnos prema migrantima može imati posljedice po evropski put BiH

Vijesti 04. aug 202113:39 0 komentara
migrantske porodice u USK
Foto: Služba za poslove sa strancima

Evropska unija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog postupaka vlasti Unsko-sanskog kantona koje utiču na izbjeglice i migrante, kao što su diskriminatorska i nesrazmjerna ograničenja kretanja, mjere uvedene na međuentitetskim i kantonalnim graničnim linijama, zatvaranje kampa Bira koji finansira EU i ometanje rada humanitarnih partnera, navodi se u odgovoru Evropske komisije na poslaničko pitanje četvoro poslanika političke grupe EP „Obnovimio Evropu“ (ReNew EUrope).

Kako se navodi u pisanom odgovoru koji potpisuje Komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji, EU je sa najviših nivoa više puta pozivala vlasti u BH da omoguće izbjeglicama i migrantima da u potpunosti ostvare svoja prava i osiguraju da mjere koje se uvode budu srazmjerne sanitarnoj krizi.

„Onima kojima je to potrebno vlasti Bosne i Hercegovine moraju osigurati odgovarajući smještaj u skladu sa međunarodnim standardima,“ naveo je Varhelji, dodajući da su počeli radovi na uspostavljanju novog prihvatnog centra u Lipi.

„Moguće je primijeniti restriktivne mjere kretanja radi očuvanja javnog reda i poštovanja migrantskih procedura, ali samo ako za to postoji opravdanje i ako se sprovodi uz puno poštovanje evropskih i međunarodnih standarda, a u skladu sa domaćim zakonima“, naglasio je Varhelji.

“Neefikasno upravljanje migracijama može imati ozbiljne posljedice po evropski put BiH”

On je upozorio da bi neefikasno upravljanje migracijama i nepoštovanje pravnih tekovina EU i vladavine prava moglo imati ozbiljne posljedice po evropske integracije zemlje i dalju finansijsku pomoć EU.

Pitanja Evropskoj Komisiji o odgovornosti vlasti u BH za „nesrazmjerno ograničenje kretanja migranata i ulaska u kamp i izlaska iz njega“ i mjerama koje Evropska Komisija može da preduzme da takvu praksu zaustavi, postavilo je četvoro poslanika političke grupe Obnovim o Evropu, koja je bliska francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu još 1. februara – Jan-Christoph Oetjen, Abir Al-Sahlani, Olivier Chastel i Sophia in ‘t Veld.

Iako poslovnik o radu Evropskog Parlamenta u članu 138 precizira da svaki poslanik mora dobiti odgovor na svoje pitanje u roku od 6 nedjelja, Varheljiju i njegovom timu bilo potrebno više od 6 mjeseci da sastave nekoliko rečenica odgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!