Nebojša Radmanović žali jer nema većeg utjecaja Rusije u BiH

Vijesti 04. jan 202310:49 9 komentara
Nebojša Radmanović / N1

Čelnik Zastupničkog doma parlamenta BiH, Nebojša Radmanović, kazao je kako bi bilo poželjno da postoji veći utjecaj Rusije na zbivanja u njegovoj zemlji pravdajući to "kulturološkim potrebama" bosanskih Srba.

Radmanović koji je ranije bio član Predsjedništva BiH trenutno je na dužnosti predsjjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH i smatra se za jednog od najlojalnijih saradnika aktuelnog predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

Dodik je odbio na bilo koji način osuditi rusku invaziju na Ukrajinu, zagovarajući održavanje što bližih veza s Moskvom.

U intervjuu koji su u srijedu objavili mediji u RS, Radmanović je kazao kako u BiH treba biti više utjecaja Rusije, izrazivši žaljenje što u postojećim odnosima snaga to nije lako izvesti zbog rata u Ukrajini.

Izjavio je kako se nada da će te saradnje ubuduće biti više, između ostalog, i zbog kulturološkog značaja Rusije u svijetu i činjenice da su Srbi kao konstitutivni narod u BiH emotivno vezani za Ruse.

Radmanović je utvrdio kako ne postoji ruski maligni utjecaj u BiH, ocijenivši kako je to “obavještajno-politička floskula” te da nema naznaka tko bi bili nositelji ruskog utjecaja.

Tvrdim i to se može dokazati da je najmanje od svih stranih utjecaja ovdje utjecaj Ruske Federacije“, kazao je Radmanović.

Dodao je kako se od veleposlanstava najutjecajnijih zapadnih država u BiH i delegacije EU “ne može živjeti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare