Nebriga institucija: Demineri u opremi staroj šest godina ulaze u minska polja

Vijesti 23. sep 202111:27 > 11:29 0 komentara
N1

Ostalo je još sedam dana da Vijeće ministara BiH donese odluku o privremenom finansiranju inače plata za 22.000 zaposlenih u državnih institucijama neće biti. Nezadovoljni odnosom vlasti prema njima državni službenici okupljeni ispred Institucija BIH poručuju - Igrate nam se sa životima. O ovoj temi u Novom danu govorili su Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika, Sanja Skočir, uposlenica BH MAC-a i Ramo Rustemović iz Agencije za lijekove BiH.

Komentarišući izjavu državnih parlamentaraca Branislava Borenovića i Snežane Novaković-Bursać, koji su rekli da će se riješiti situacija i da će državni službenici dobiti plate, Karčić je kazao da parlamentarci smatraju da su oni vlasnici imovine i sredstava.

“Ja bih iskoristio ovu priliku da im se zahvalim. Sada kako su to rekli više nemamo brige. Oni će to nama riješiti”, kazao je ironično.

Smatra da će se usvojiti odluka o privremenom finansiranju, jer ona osim plata reguliše i međunarodne finansijske obaveze.

“To je moje mišljenje, mora se usvojiti privremeno finansiranje da država ispunjava obaveze prema međunarodnim fondovima”, dodaje.

Rustemović smatra da ne mogu parlamentarca ništa dati državnim služebenicima.

“Nema tu da se da, to je zarađeno. Poslodavac ima obavezu. Te njihove političko-terminološke igre mi smo se naslušali već duži niz godina”, istakao je.

Navodi da je prema sistematizaciji u Agenciji za lijekove predviđeno zapošljavanje 170 ljudi.

“Zakucali su nas na 98 ljudi i nikada nismo imali mogućnost da se razvijamo. Nikad nismo imali šansu da popunimo to”, istakao je.

Skočir dodaje da zbog privremenog finansiranja, terenci BH MAC-a su posljednji puta dobili radnu uniformu i obuću 2015. godine.

“Oni svaki dan idu na teren u tim čizmama”, istakla je.

Dodaje da osiguranje terenaca pokriva slučajeve ranjavanja i smrti na minskom polju.

“To bi bilo dovoljno da se oni mogu teleportirati do tamo. Satima se voze u autu, od toga jedna četvrtina makadamski put. Kilometrima pješače noseći na leđima minske znakove i opremu. To su zahtjevne i nepristupačne površine. Ako se bilo šta desi, oni su prepušteni sebi”, pojasnila je.

Karčić negira navode da državni službenici imaju dodatno zdravstveno osiguranje.

“Nikakvo osiguranje nemamo. Zaposleni se skupe, potpišu spisak i odnesemo u Sarajevo osiguranje i imamo osiguranje koje se odbija od naše plate”, pojasnio je.

Govorio je i visini plata u državnom sektoru.

“Naša higijeničarka ima 470 KM, ministar kojem ona čisti deset puta veću platu. Naš VKV radnik ima 761 KM, kao i informatičar. Lansirana je priča da mi imamo plate parlamentaraca”, kazao je i otkrio ko od drćavnih službenika ima najveću platu:

“Sekretar ministarstva ima oko 2,3 hiljade KM, on je najplaćeniji državni službenik.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!