“Nećemo dozvoliti pretvaranje Partizanskog groblja u rezidencijalno naselje”

Vijesti 15. jun 202212:08 0 komentara
Anadolija

Denis Zvizdić, predsjedavajuči Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, osudio je danas "neofašističko divljanje i uništavanje Partizansko groblje u Mostaru".

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH iz Mostara kazao je kako je uništeno svih 700 ploča na Partizanskom groblju.

Zvizdić je ocijenio kako to nije puko razbijanje kamena…

“To je zloslutna poruka koja već tri desetljeća živi u glavama naredbodavaca ovoga bezumnog čina. To je i poruka Evropi, koja je prije samo mjesec dana proslavila Dan pobjede nad fašizmom, da mladi neofašisti i njihovi stari ideološki naredbodavci iz zločinacke tkz. “Herceg-Bosne” ne prihvataju evropske i civilizacijske vrijednosti”, poručio je predsjedavajuči Predstavničkog doma PS BiH.

Dodao je kako je odgovor na ovaj bezumni čin ponovna obnova spomen-kompleksa, kao što je urađeno 2018.

Zvizdić je u svojoj reakciji iznio optužbu da se ne radi o pukom nacionalističkom činu.

“Ukoliko najnovija devastacija i dalje ima za cilj realiziranje ideje da se umjesto “Partizanskog groblja” u Mostaru napravi rezidencijalno naselje – to se neće dogoditi jer to nikada nećemo dozvoliti. Partizansko groblje je jedna od najljepših kockica u mozaiku bosanskohercegovačke baštine, i jedan od najljepših spomenika u Evropi koji materijalizira trajnu zahvalnost onima koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Zbog toga se nadležne institucije, posebno gradonačelnik i predsjednik gradskog Vijeća Mostara, moraju uključiti, iskreno i konkretno (acta, non verba!), i pronaći i vandale i naredbodavce. To vam je i posao, i odgovornost, i obaveza”, poručio je Denis Zvizdić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je u srijedu devastaciju Partizanskoga spomen groblja u Mostaru nazvavši taj čin “surovim vandalizmom”.

Naglasio je kako nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju kulturnih spomenika u Mostaru, dok se Gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!