“Nećete plaćati više poreza, ali ćete novca kroz platu dobiti manje”

Vijesti 15. nov 202120:29 2 komentara
N1

Zakoni o porezu na dohodak i doprinosima za Federaciju BiH su ponovno upućeni u parlamentarnu proceduru. Mnogo kontroverzi izazvali su u javnosti. Donosimo detalje prijedloga ovih zakona.

Elena Babić iz Sarajeva jedna je od nekoliko hiljada freelancera u Bosni i Hercegovini koji traže da ih vlada prepozna jer u javni budžet godišnje uplate stotine hiljada maraka poreza, od čega nemaju nikakve koristi. Novim izmjenama zakona, odnosno porezima koji se pripremaju njihov status mogao bi postati neodrživ i natjerati ove ljude ovaj put na trajni odlazak iz BiH.

Prema predloženim zakonima osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje, a koje rade po osnovu ugovora o djelu, autorskih ugovora ili koje primaju uplate iz inostranstva, najgore će proći. Oni će plaćati pune doprinose od 32,5%, kako je to u svojoj analizi pokazao Faruk Hadžić.

Ako ste zaradili 1.000 KM po osnovu ugovora o djelu, autorskog ugovora ili radom za inostranog klijenta, državi ćete platiti 227 KM doprinosa i 61,5 KM poreza na dohodak, ili ukupno 288,5 KM, a pritom ste i dalje neosigurani.

No ovo nisu jedine pritužbe na predložene zakone, naprotiv. Bez obzira na očitovanja federalnog premijera koji zakonska rješenja hvali, treba podsjetiti kako su zakoni pisani prije pet godina. Od tada, desila se korona, hiljade radnih mjesta je izgubljeno, broj penzionera povećan.

No, to se, ocjenjuju stručnaci, nije uzelo u obzir, pa će tako nova stopa poreza na dohodak iznositi 13%, umjesto dosadašnjih 10%, uz povećanje neoporezivog dijela od plate sa sadašnjih 300 na 800 KM. Iznos preko 800 KM trebao bi biti oporezovan stopom od 13%. Drugim prijedlogom zakona predviđeno je smanjenje zbirne stope doprinosa na 32,5% iznosa bruto plate, ali uz povećanje osnovice. Šta smo u konačnici dobili ?

Novim zakonim ništa bolje nisu prošli ni obrtnici. Osnovica obračuna doprinosa ostaje prosječna bruto plata u Federaciji BiH.

Velike kontroverze u javnosti izazvala je najava da bi se trebala oporezovati štednja, ali i pokloni i naslijeđene nekretnine. Prevedno, da biste na sebe upisali imovinu biće potrebno platiti 10 posto vrijednosti, ako drugačije nije utvrđeno kantonalnim zakonima.

Treba spomenuti i kako su predloženim izmjenama ukinute populacijske mjere u vidu poreskih odbitaka za djecu, da se oprezuju stipendije preko 300 KM, oporezuju donacije za zdravstvene usluge:

*oporezuju se naknade posljedica nesreće po osnovu sudske odluke iznad pet prosjecnih plata.
*oporezuje se naknade troškove volontiranja u mjesečnom iznosu preko 100,00 KM koju ostvaruje volonter
*oporezuju se naknade u slučaju smrti zaposlenog,člana njegove porodice ili penzionisanog radnika, bolesti zaposlenog u visini preko tri prosječne plate
*oporezuju se dohodak preko tri prosječne plate za tesku invalidnost.
*oporezuju se otpremnine radniku preko tri prosjecne plate.
* oporezuju se svaka socijalnu naknadu penzioneru preko 85 KM mjesecno ili – kako je na svom Facebook profilu prijetio delegat u federlanom Domu naroda, Aner Žuljević:

“Zakoni su jednako dobri ranijim obrazloženjima premijera, kako ulje nije poskupjelo, samo ga sad možete kupiti 37 posto manje. U ovom slučaju nećete plaćati više poreza, ali ćete novca kroz platu dobiti manje”, Aner Žuljević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare