Nedim Krajišnik: Dijete iz škole u BiH može izaći s ubijenom radoznalošću

Vijesti 28. mar 202221:37 0 komentara
Nedim Krajišnik, edukator i voditelj "Step by step" u programu N1

Nedim Krajišnik, voditelj Centra za obrazovne inicijative Step by step bio je gost emisije Izvan okvira na N1 BiH u kojoj je govorio o obrazovanju i kritičkom mišljenju.

Krajišnik, koji se dugi niz godina bavi obrazovnim politikama i kurikulumima u BiH, rekao je kako smatra da niko nema veći interes za dijete od roditelja te da ne želi vjerovati da bilo koji roditelj želi loše svome djetetu. Ipak, poslao je poruku roditeljima širom Bosne i Hercegovine kako onog trenutka kada pošalju dijete u školu, koja je “prinudni smještaj”, zapravo šalju dijete na platformu iz koje može izaći ubijene znatiželje.

“Može izaći s ubijenom radoznalošću, bez volje da spoznaje svijet oko sebe. Dobit ćete jedno tužno, nesretno dijete posve nesposobno da se nosi s ovim svijetom. Incidenti postoje u bh. učionicama, ali su toliko mali da ne smiju prikriti svo crnilo koje se nadvilo nad obrazovanje, koje je od supstancionalnog značaja za državu i društvo”, rekao je voditelj Centra za obrazovne inicijative u BiH, Nedim Krajišnik, govoreći o tome kako je za bosanskohercegovačke sisteme obrazovanja neophodno temeljito kritičko preispitivanje.

Za reformu sistema kočnica je i administrativna kompleksnost, budući da je resor obrazovanja na razini kantona i entiteta, a ne na razini države BiH.

“Obrazovanje pravi promjenu ako ima prefiks kvaliteta. Mi nemamo obrazovni kurikulum, već nastavni plan i program koji je podređen izdavačima, a ne djeci zbog kojih obrazovanje treba da postoji”, rekao je Krajišnik gostujući u emisiji Izvan okvira na N1 BiH.

Dodao je da ne postoji jasna ni međunarodna ni lokalna politika o tome u kom pravcu treba mijenjati obrazovanje. Škola ne može biti neka izolirana oaza iz društva, smatra Krajišnik, te dodaje kako je upravo problem u tome što je realnost isključena iz škole te da je treba vratiti.

“Ako je nastavnika strah u kontekstu agresije na Ukrajinu, o tome mora da razgovara razvojno prilagođeno sa djecom. A i djeca trebaju imati priliku razgovarati o fenomenima koji se dešavaju u njihovom okruženju, uključujući pandemiju, smrt ili ludilo koje se dešava na svjetskom tlu. To treba činiti razvojno prilagođeno”, rekao je Krajišnik naglasivši da onda kada se nešto ne propituje, tada je moć postavljena kao ultimativni modus operandi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!