Nedim Sladić: Od sutra intenzivnije padavine, bujica pa snijeg!

Vijesti 01. dec 202120:54 > 21:42 0 komentara
N1/Canva

Od sutra ponovo intenzivnije padavine u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, u petak ponovo obilniji snijeg u centralnoj Bosni! Na snazi upozorenja hidrometeoroloških službi na lokalne bujice!

Treći put za mjesec dana naša zemlja će se naći pod nepovoljnim vremenskim prilikama koje će sutra biti u znaku kiše i južine, a od petka, kako bude pritjecao sve hladniji zrak sa sjeverozapada i snijega koji bi ponovo mogao biti obilniji, a nažalost očekivani su i problemi u saobraćaju. No, krenimo redom.

Današnji dan, ujedno i prvi dan klimatološke zime, obilježilo je vrijeme pred južinu – osjetnije je zatoplilo, pa je uz dosta sunca današnja vrijednost temperature zraka dostizala i 15 °C koliko je zabilježeno u Banjaluci, a da je južina prisutna primjetnije je i po porastu oblačnosti koje je prekrilo danas hercegovačko nebo. Nakon što je topli frontalni poremećaj sinoć prešao sjevernije od naše zemlje, uspostavilo se zapadno visinsko strujanje s kojim je došlo do pritjecaja toplijeg zraka, a preko sjevera Bosne prolazno se premjestila umjerena naoblaka koja je do prijepodneva odmaknula glavninom na istok. Strujanje se tokom dana transformisalo iz zapadnog ka jugozapadnom, jer se visinska dolina sa sjeverozapada sve više produbljuje prema Đenovi, gdje dolazi do formiranja prizemnog ciklonalnog centra koji će sutra polako odmicati preko Italije prema Jadranu, pri čemu u naše krajeve dolazi do jačanja jugozapadnog visinskog strujanja. Takvo strujanje zraka našoj zemlji donosi topliji, ali i vlagom bogat zrak. Kao što je to običaj u ovakvim situacijama, na navjetrinskoj, južnoj, strani Dinarida nakupljat će se glavnina vlažnog zraka, dok sa sjeverne strane Dinarida će biti prisutan efekat feniranja usljed isušivanja slojeva zraka zagrijavanjem, ali i samim ubrzanjem strujanja. (Figura 1, 2 i 3).

ECMWF

Figura 1: Geopotencijal na AT500 hPa (5,5 km visine) i temperatura na AT850 hPa (1,5 km visine) za četvrtak, 02.12.2021. Visinska dolina koja se osim produbljuje prema Španiji (vidljivo kroz zelene nijanse koje pristižu sa sjeverozapada kontinenta prema Đenovi) i izraženo jugozapadno strujanje sa njegove prednje strane prema našim područjima (vidljivo u vidu zbijenih crnih izolinija položene jedna pored druge). Lijepo je uočljivo na karti i feniranje sa sjeverne strane Dinarida žutom nijansom.

ECMWF

Figura 2: Zračni pritisak sveden na nivo mora i vjetar na AT850 hPa (1,5 km) za četvrtak, 02.12.2021. Kroz zelene nijanse jasno oslikan utjecaj feniranja (>20 m/s) nad sjevernom padinom Dinarida, kao i ciklona razvijena u Đenovi.

ECMWF

Figura 3: Geopotencijal i vjetar na AT500 hPa (5,5 km) za četvrtak, 02.12.2021. Strujanja (strelice usmjerene od Jadrana prema Bosni i Hercegovini) lijepo otkrivaju kroz tamno zelene nijanse nakupljanje vlažnog zraka nad južnom, navjetirnskom padinom Dinarida.

U ovakvim okolnostima, najviše oblačnosti se sutra prognozira u južnoj polovini zemlje, odnosno po regijama na području Hercegovine, jugozapadne, zapadne i djelomično sjeverozapadne te centralne Bosne gdje se sutra tokom većeg dijela dana očekuje kiša, a u Hercegovini i na jugozapadu Bosne izgledne su i intenzivnije padavine, pri čemu u predjelima bliže Jadranu, ali i na otvorenom moru su izgledni i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Intenziviranje padavina očekuje se kako topao zrak bude pritjecao nad planinske masive Čabulje, Čvrsnice, Veleža, ali i planina jugoistoka Hercegovine, budući da su položeni normalno u odnosu na strujanje zraka usljed čega dolazi do podizanja fizikalno lakšeg, toplijeg zraka uvis u slobodnu atmosferu, što dovodi do daljnjeg hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka, a u takvim okolnostima dolazi do obilnih izljeva padavina s kojim nerijetko u kratkom vremenskom periodu može pasti veća količina kiše. Glavnina padavina doseže sjevernu granicu nad južnim padinama Bjelašnice te jug Sarajevske kotline, gdje će ponovo biti povremene i slabe kiše koju nanosi vjetar. Prema sjeveru će usljed jačeg feniranja se naoblaka razbijati, naročito na sjeveroistoku Bosne (područje Tuzlanskog kantona) pa se očekuje barem djelomice sunčano vrijeme uz promjenjivu oblačnost, a nakratko čak i prolazno pretežno sunčano te dosta toplo vrijeme za ovo doba godine, dok drugdje česta smjena oblačnosti i kraćih sunčanih intervala. U večernjim satima posvuda oblačno, a s približavanjem ciklone i pripadajućeg frontalnog poremećaja našoj zemlji, dolazi do intenziviranja padavina i u Krajini, kako će se i strujanje postepeno mijenjati sa jugozapadnog na sjeverozapadno, pri čemu će se početi spuštati i snježna granica pa će najprije u višim, a u noći na petak i tokom prvih sati petka i u nižim predjelima kiša će preći u susnježicu i vlažan snijeg, pri čemu nerijetko može biti i jači (u vidu tzv. “krpa” ili “klepa”). Očekivana količina padavina (24h/mm): u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne – od 30 do 60, lokalno do 80 mm.

Zbog veće količine padavina i intenzivnog vremenskog događaja, s razlogom je FHMZBiH izdao narandžasto upozorenje, dostupnu na LINKU. Puhat će umjeren, na udare mjestimično i jak južni i jugozapadni vjetar, koji će u noći u Krajini, s približavanjem frontalnog poremećaja, promijeniti svoj smjer na sjeverozapadni. Jutarnje temperature zraka bit će vrlo interesantne, budući da će biti veće i od prosječne maksimalne dnevne temperature zraka za decembar mjesec. Većinom će se temperaturni raspon kretati od 4 do 10, u područjima osjetljivim na južinu (kao što su Gradačac i Bihać) i do 13 °C, a dnevne uglavnom od 7 do 12, na području Tuzlanskog kantona i do 15 °C. S ovakvim vrijednostima i južnim vjetrom, snijeg u centralnoj Bosni će gotovo okopniti u potpunosti.

Preko naših krajeva će u noći na petak uslijediti zahlađenje koje će donijeti već spomenuta fronta, a u prizemlju će se ciklona iz Italije premjestiti preko naše zemlje sjeveroistočnije, međutim, u Jadranu će se formirati sekundarni centar koji će odmicati prema jugoistoku. S pumpanjem vlažnog i toplijeg zraka s juga, te progresivnim utjecajem hladnijeg koji se spušta sa sjeverozapada, izgledne su prilično obilne padavine duž centralnog i jugoistočnog planinskog pojasa. Fronta će već oko ponoći posjetiti Krajinu, a do jutarnjih sati zahvatiti predjele centralne i sjeveroistočne Hercegovine. Sukobljavanje visinskih strujanja, kao i utjecaj orografije terena, doprinosit će intenzitetu padavina budući da će hladni zrak potiskivati topliji uz izraženije hlađenje, pa će obilnog snijega u početku nerijetko biti u višim planinskim predjelima, posbeno na planinskim prijevojima gdje se uz jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar očekuju i vijavice, kao i na području Sarajevsko-romanijske regije, naročito u njenim višim dijelovima. Snijeg će se spustiti i do sjevera i sjeveroistoka Hercegovine, a na njenom jugu zadržat će se kiša, a u većem dijelu Bosne formirat će se snježni pokrivač (Figura 4). Prema kraju dana, sa jačanjem grebena sa sjeverozapada, padavine će u Krajini prestati gdje će se postepeno smanjivati naoblaka, a prema večeri i u noći na subotu slabljenje padavina slijedi i širom zemlje. Do jutra će se u većini predjela i razvedriti, a jutarnje temperature na najvišim planinama će pasti i ispod -10 °C, a u nizinama i ispod -5. Više oblaka ujutro će biti u centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima Bosne zbog zadržavanja vlažnijeg zraka, a u drugom dijelu dana bit će sunčanije, što očekuje veći dio zemlje u subotu – mirnije i povoljnije vrijeme za raščišćavanje snijega sa kolovoza.

ECMWF

Figura 4: Očekivane visine snježnog pokrivača do subote, 04.12.2021. u 00:00.

Ovo prolazno smirivanje vremena nije duga vijeka, budući da će anticiklonalno polje brzo odmaknuti na istok, a sa zapada doći do nove ciklone, koja će već potkraj subote ponovo donijeti jačanje južnog visinskog strujanja i nove oblake prema našoj zemlji, pa bi već u nedjelju ponovo intenzivnijih padavina bilo na području Hercegovine, a u Bosni se javljaju na prognoznim kartama izmiješani signali. Naime u zavisnosti od jačine južnog strujanja i njegovog probijanja prema prizemlju, ovoga puta bi zbog toplije visine a pothlađenog tla i nižih slojeva atmosfere moglo doći i do pojave prehladne kiše, odnosno kiše koja se ledi pri dodiru sa tlom. Iako je snijeg izgledniji, a situacija na modelima još uvijek neizvjesna, pričekajmo ipak unificirana riješenja izračuna u narednim danima.

Sumirano, narednih 48 sati, osim što donose nepovoljne vremenske prilike, donose i velike temperaturne obrate koje ćemo većinski teško podnijeti. Ponovit ćemo za kraj kako je važno poštovanja upozorenja hidrometeoroloških službi!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!