Nedim Sladić prognozira: Kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu?

Vijesti 22. feb 202109:58 > 09:58 0 komentara
N1

Većim dijelom tekuće sedmice bit ćemo pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska u prizemlju te termobaričkog grebena po visini koji će nam obezbjediti stabilne vremenske prilike, a uz zadržavanje većinom suhog zraka na vertikalnim profilima atmosfere i priliva toplijeg zraka sa sjeverozapada, očekuje se pretežno sunčano vrijeme u većem dijelu zemlje, naveo je meteorolog Face TV Nedim Sladić.

Mjestimično po kotlinama i riječnim dolinama centralne i istočne Bosne prijepodne će biti magle, naročito gdje se zrak za vrijeme vedrih noći jače ohladi i kondenzuje.

Međutim, od srijede na nižim slojevima atmosfere bit će većeg prisustva vlažnog zraka koji će pristizati u jugoistočnom strujanju, a u kombinaciji sa slabim vjetrom omogućit će dugotrajnije zadržavanje magle i niskih oblaka, naročito na sjeveru Bosne, konkretnije u Posavini i Semberiji.

Istovremeno, narednih dana hladna podloga Jadranskog mora i topliji zrak po visini poslužit će kao izvrsan recept za stvaranje advekcijske magle, odnosno tipa magle koji je karakterističan za Jadran, a ona nastaje kada preko hladne površine po visini struji topliji zrak. Veći izgledi za maglu su na području Istre, s tim da se ne isključuje ni duž većeg dijela Jadrana.

Od petka pad atmosferskog pritiska nagovještava prolaznu promjenu vremena za prvi dana predstojećeg vikenda, 27.02.2021. kada se, po trenutnim prognozama, u prvim satima subote očekuje prelazak oslabljenog frontalnog poremećaja u prizemlju, a po visini uz premještanje ose visinske doline sjeveroistočnije od naših područja, uz prolaznu destabilizaciju atmosfere s kojim će biti tek slabijih, često i nemjerljivih padavina, a nakon njegovog prelaska ponovo sa sjeverozapada jača ogranak anticiklone uz pritjecaj sve hladnijeg zraka sa sjeverozapada i pad temperature zraka.

Što se tiče temperatura zraka narednih dana, one su natprosječno visoke za ovo doba godine, no direktno zavisit će o zadržavanju magle i niskih oblaka, naročito u dijelovima Semberije i Posavine, gdje će se počevši od srijede često zadržavati na vrijednostima ispod 10 °C, dok u ostalim osunčanim područjima prognoziraju se znatno veće vrijednosti.

Jutarnje temperature zraka većinom od -1 do 5, na jugu Hercegovine do 9, a dnevne od 14 do 19, na jugu Hercegovine i do 22 °C.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!