Nedim Sladić za N1: Zadnji trzaj zime, uskoro sunce

Novi dan 23. mar. 202110:29 > 16:05
Podijeli:

Svjetski je dan meteorologije. O izazovima današnjice, klimatskim promjenama, temperaturama koje možemo očekivati ovih prvih dana proljeća za Novi dan govorio je meteorolog Nedim Sladić.

Kako je istakao za N1 Sladić, vremenske prilike će se poboljšati od 26. do 28. ili 29. marta, nakon čega će opet biti vidljiva kraća promjena vremena, ali, kako je istakao, ne bi trebala biti intenzivna kad su u pitanju hladnoća i veće padavine.

Ovaj period je zadnji trzaj zime i nadamo se da ga kroz april neće biti, ali hoće biti hladna jutra i dalje. Temperature će rasti od četvrtka i često ćemo bilježiti prema kraju radne sedmice temperature zraka u dvocifrenim vrijednostima“, rekao je za N1.

Sladić nam je kazao i da je rano govoriti o ljetu, ali da se može govoriti o prognozi za proljeće, te da će biti toplije u drugom dijelu.

U maju se mogu očekivati veća temperaturna odstupanja, a manje su šanse za prvi dio proljeća budući da je mart hladniji za stepen, stepen i po od prosjeka. Vjerovatno da će ovaj put mart ispasti hladniji od februara, što i nije tako čest slučaj“, kazao je.

Sladić je govorio i o biometeorološkim prilikama te rekao da je za sve nas težak period, budući da se suočavamo sa postojećim problemom koji nas muči 14 mjeseci, ali da danima sivilo i tmurno vrijeme se negativno održava na sve nas i kod onih koji nisu meteoropati u vidu poteškoća kao što su malaksalost, dekoncentracija, neraspoloženost.

Zbog viška vlage astmatičari ovo teško podnose, tako da su biometeorološke prilike nepovoljne, ali nadati se kako bude sedmica odmicala, odnosno u četvrtak i petak, da će se i biometerološke prlike poboljšati te da će se bolje osjećati svi. Iščekujemo sunce kojeg je ovog marta jako malo“, izjavio je.

Govorio je i o vremenskim promjenama na Balkanu, kao i klimatskim promjenama. Pogledajte video.

Komentari

Vaš komentar