Nedim Sladić: Zima se ponovo vraća

Vijesti 23. jan 202118:40 0 komentara
Screenshot

Meterolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će se njena os premještati preko sjevernog dijela Apeninskog poluostrva i Alpa.

U prizemlju formira se novo ciklonalno polje koje će sutra utjecati na vrijeme u našoj zemlji donoseći vlažan i nestabilan zrak s kojim će u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne biti obilnijih padavina, naročito na navjetrinskim stranama Dinarida. Polje se dodatno produbljuje, odnosno jača nad Italijom i odmiče prema kraju dana prema srednjem Jadranu i Bosni i Hercegovini, a uz ciklonu je vezana i pripadajuća fronta okluzije. Prelaskom ciklonalnog centra i pripadajuće okludirane fronte u prizemlju preko Bosne i Hercegovine dolazi do promjene visinskog strujanja s jugozapadnog na sjeverozapadno i priliva hladnijeg zraka s kojim će kiša u večernjim satima najprije na sjeverozapadu Bosne preći u susnježicu i snijeg, a u noći s nedjelje na ponedjeljak i u ostalim bosanskim područjima, uz stvaranje snježnog pokrivača. Zima se ponovo vraća.

Ujutro i prijepodne pretežno oblačno vrijeme sa padavinama u Krajini, zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne, u Hercegovini i djelomično u centralnim područjima Bosne. U nižim područjima zemlje padat će kiša, a na nadmorskim visinama iznad 1200 metara snijeg. Intenzivnije padavine se prognoziraju uz navjetrinsku stranu Dinarida gdje će usljed izraženijeg hlađenja zraka postojati uslovi za obilniji snijeg. Bez padavina u prvom dijelu dana očekuje se na većem prostoru Posavine i Tuzlanskog kantona. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 9, na jugu do 12 ºC.

Poslijepodne približavanjem ciklone našim područjima vlaga će sve izraženije pritjecati u našu zemlju pa će uz daljnje nakupljanje oblaka i hlađenje zraka padavine postajati sve intenzivnije prema ranim večernjim satima, što naročito vrijedi za Hercegovinu, zapadna, jugozapadna i veći dio sjeverozapadne Bosne, gdje može pasti između 30 i 60, lokalno do 80 mm, što jasno možemo vidjeti na našem prikazu padavina za sutra. U ranim večernjim satima prolaskom ciklone preko Bosne i Hercegovine sa zadnje strane sistema počet će pritjecanje sve hladnijeg zraka s kojim će najprije u Krajini kiša preći u susnježicu i snijeg, a potom uz prolazno pojačan sjeverozapadni vjetar se širiti prema ostatku zemlje gdje se prelazak kiše u snijeg očekuje u noći na nedjelju. Očekuje se do ponedjeljka ujutro između 3 i 10, lokalno u brdsko-planinskim područjima do 15 cm novog snježnog pokrivača u nižim predjelima, a na najvišim planinama i preko 30 cm.
Vjetar slab do umjeren, povremeno može imati jake udare južnog smjera. U ranim večernjim satima vjetar će promijeniti svoj smjer na sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom je u rasponu od 6 do 11, na jugu do 13 ºC. U kasnim večernjim satima osjetniji pad temperatura zraka na raspon između -3 i 1 ºC.

U prilogu prognozirane količine padavina za nedejelju, 24.01.2021. Obilne padavine sutra u Hercegovini, jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne. U večernjim satima kiša najprije u Krajini prelazi u snijeg usljed pada temperature zraka, a u noći na ponedjeljak i u ostalim područjima.

Večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će se njena os premještati preko…

Posted by Nedim Sladić on Saturday, January 23, 2021

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!