Nedozvoljene supstance pronađene u dječjoj kaši u BiH

Vijesti 31. aug 202218:55 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

Na tržište Bosne i Hercegovine isporučene su dječje kaše brenda "DM Baby Love" iz Austrije u kojima je pronađena nedozvoljena količina okratoksina A, a u smrznutom voću iz Poljske otkriven je virus hepatitis A, objavila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

Agenciju je Sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obavijestio da je riječ o BIO nemliječnoj ovsenoj kaši sa jabukom i breskvom od 200 grama (Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich), upotrebljivoj do 14. maja 2023. godine, čiji je uvoznik u BiH “DM” iz Ilidže.

Novi podaci koji su postali dostupni nakon posljednje procjene 2006. godine koje je zatražila Evropska komisija, upućuju na to da okratoksin A (OTA) može direktno oštetiti DNK, a također je potvrđeno da može izazvati i karcinom bubrega. OTA je inače jedna od najčešćih vrsta mikotoksina koji se nalaze u hrani.

Iz Agencije su naveli da su sve raspoložive informacije o proizvodu dostavljene na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije.

Virus hepatitisa A utvrđen je u smrznutom voću “Ardo Fruitberry Mix” iz Poljske.

Riječ je o pakovanju 4×2,5 kilograma u plastičnim vrećicama, koje su upotrebljive do 11. maja 2024. godine, a uvoznik u BiH je “Megamiks” iz Sarajeva.

Virus hepatitisa A prenosi se kontaminiranom hranom, vodom ili kontaktom s inficiranom osobom. Period inkubacije varira u rasponu od 15 do 50 dana.

Simptomi oboljenja obuhvataju temperaturu, malaksalost, gubitak apetita, dijareju, mučninu, želučane tegobe i žuticu. Svi oboljeli ne razviju simptome, a simptomi se češće ispoljavaju kod odraslih, nego kod djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare