Negiranje genocida i zločina od danas kažnjivo u BiH: Prva krivična prijava

Vijesti 28. jul 202119:08 > 20:25 0 komentara
N1

Negiranje genocida, ali i drugih pravomoćno presuđenih zločina, veličanje ratnih zločinaca, prikazivanje videa, lijepljenje fotografija, plakata, kao i crtanje murala s njihovim likovima - od danas je kažnjivo u Bosni i Hercegovini.

Zakon predviđa zatvorske kazne za počinitelje. Visoki predstavnik Valentin Inzko, kaže, odlazi mirne savjesti. U međuvremenu, državno tužiteljstvo formiralo je nekoliko predmeta protiv nekih osoba zbog negiranja genocida. Napisana je i prva kaznena prijava protiv novinara RTRS-a zbog negiranja genocida.

U januaru ove godine pisao sam predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljku Čubriloviću, da povuče odluku o odlikovanjima ratnih zločinaca, kaže Valentin Inzko. Tražio je, dodaje, da mu pišem na ćirilici, i to sam uradio. Davao sam toliko puta šanse vlastima u Republici Srpskoj da prestanu s politikom negiranja genocida, navodi Inzko. Na kraju sam to učinio ja i savjest mi je mirna, kaže u razgovoru za N1.

Došlo je do veličanja ratnih zločinaca u većem omjeru i onda sam ja morao reagirati, tu je Nevesinje, Gacko, ja sam bio u Foči, tamo je bio onaj mural koji je visok 20 metara, glava Ratka Mladića je bila veća od mene, onda su se neka djeca mislim iz neke škole u Gradišci ispred slike Ratka Mladića i to nije dobro da li mi želimo da živimo u takvoj državi, ne“, kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Dan prije stupanja Zakona na snagu, u Srebrenici, mjestu gdje je genocid počinjen, ponovo su osvanuli plakati s likom pravosnažno, za genocid osuđenog, Ratka Mladića. Policija ih je ubrzo uklonila. Jučer Bošnjaci, nisu imali kome da se obrate. No od danas se već pišu krivične prijave.

Sada posebno kada se budu bližile godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici ne vjerujem da će više smjeti lijepiti plakate po Srebrenici, veličati ratne zločince, davati imena ulicama po ratnim zločincima, studentskim domovima, mi ćemo sada pomno pratiti i koristiti Krivični zakon BiH a s druge strane vjerujemo da će Tužilaštvo i sudovi raditi svoj posao nepristrasno i biti jednaki prema svima“, ističe Ćamil Duraković, predsjednik SO Srebrenica.

Uprkos tome što je od danas negiranje genocida, drugih zločina, veličanje zločinaca, krivično djelo, to nije smirilo stavove u Republici Srpskoj. Tužilaštvo će imati pune ruke posla, a neki bi se mogli pozivati na imunitete. Primjera radi, državni parlamentarci imaju imunitet da u sali, tokom zasjedanja, za bilo koju izgovorenu riječ, ne mogu krivično odgovarati. No, izvan parlamentarne sale, jednaki su pred zakonom.

Zastupnik u Parlamentu ima gotovo neograničeno pravo govora, ima slobodu izražavanja jer Parlament je mjesto gdje se iznose politički stavovi, međutim ni u Parlamentu ni bilo gdje vi niste ovlašteni kršiti zakon, a ako vi govoreći kršite Krivični zakon onda po mojem mišljenju ne možete imati imunitet, vi morate odgovarati krivično, s tim da ta krivična odgovornost je odgođena za vrijeme trajanja mandata“, smatra Asim Crnalić, advokat.

Nekim političarima koji budu kršili zakonske odrebe koje se tiču genocida, ukoliko ih pravosuđe zbog toga i procesuira, prijeti oduzimanje mandata prije isteka, ili pak nekogućnost kandidovanja na narednim izborima, shodno Izbornom zakonu.

Opširnije u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!