Neiscrpan adrenalinski park: U Mostar se dolazi, ostaje i vraća (VIDEO)

Vijesti 21. aug 202219:14 > 19:44 0 komentara

Sinoć je Mostar imao dobar razlog za slaviti. A ima ga i inač jer turizam cvijeta. Turistički radnici nisu željeli pred kamere, ali nisu krili zadovoljstvo. Broj domaćih i stranih gostiju dvostruko je veći nego prošle godine. Smještajni kapaciteti su popunjeni, iako ih je od 2019. prijavljeno 200 novih. Stara gradska jezgra uglavnom je puna. A biće čini se, i u narednim mjesecima. Iz turističke zajednice kažu, imaju rezervacije čak i za narednu godinu. Poručuju - Mostar više nije samo prolazna destinacija.

“Nisu dovoljno samo brojke dolazaka i noćenja, prihode, treba malo u turizma i duha i ljudskosti da unesemo, i iz godine u godinu nešto nas pozitivno iznenadi. Bilo da su to sportski rezultati, bilo da su to takmičenja u skokovima. Ljudskost, čovjek, i ono što je najvrednije u Mostaru i ono što što stvara ovakvu turističku sliku je nešto što je prepoznatljivo postalo u svijetu i razlog više ne samo dolaze u Mostar nego se ponovo vraćaju”, rekao je Mensud Duraković, voditelj Odjela turističke zajednice Mostar.

Porastom broja turista, poboljšava se i turistički mozaik. Mostar je sve bogatiji sadržajima. Mostarci kažu, grad na Neretvi uvijek će biti najprepoznatljivi po tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Pa su im u njegovoj blizini pripremili razne avanture. Poput vožnje čamcima.

“Nekada ih provozamo kroz čitav Mostar od juga, od mosta Hasana Brkića do Titovog mosta. A nekad, oni koji su kratko tu, koji su ture od Međugorja i Dubrovnika, oni traže samo 5-10 minuta ovdje oko Starog mosta da se provozaju, da dožive malo Neretvu, da osjete kako je hladna. Onda im mi preporučimo zip-ine, on je ovdje dug 205 metara, ide od Lučkog mosta ovdje do Starog mosta. To je sasvim dovoljno da oni osjete taj adrenalin. Počinje na visini od 18 metara, i onda kad objesite turistu, da visini na konopima, on već osjeti tu visinu i adrenalin mu proradi, pogotovo ako se malo boji visine”, rekao je Samir Zukanović, nekadašnji skakač sa Starog mosta.

A malo dalje od centra grada, u sklopu parka na Fortici, za one koje se ne boje visine, ima i duži i visočiji zip-line. Već petu godinu je u funkciji, i iz godine u godinu, sve posjećeniji.

“Zip-line na Fortici ustvari spaja dva uzvišenja, odnosno dva bivša talijanksa bunkera iz Drugog svjetskog rata koje smo mi pretvorili u jednu lijepu turističku atrakciju. Dužina sajle je 570m, a postoji i druga sajla kojom se korisnici vraćaju na ovo uzvišenje, ona je dužine 430, tako da je ukupna dužina zip-ine 1 km”, rekao je Đani Rahimić, autor projekta Zip-line u Parku Fortica.

Od 2012. do prošle godine, u Mostaru je praktično zaustavljen život. Grad je ostao bez Gradskog vijeća. Ništa ozbiljno nije se moglo graditi. Pa tako grad ni danas nema sportsku dvoranu niti bazen. No uspjeh Lane Pudar čini se, ubrzati će njihovu izgradnju.

“Očekujemo u narednih 15 do 30 dana stvarni početak izgradnje bazena. Imamo na raspolaganju osam miliona KM, to neće biti nažalost dovoljno za izgradnju kompletnog kompleksa. Taj novac će biti dovoljan za ovu godinu i ako se potrudimo i prođemo sve administrativne procedure do Nove godine bi bazen, nadamo se, trebao imati stvarne obrise. Dalje će sve ovisiti o finansijama i mogućnostima Grada Mostara kada ćemo to sve završiti”, rekao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

U Mostar se sada dolazi. U Mostaru se ostaje. I vraća. Postaje neiscrpan adrenalinski park. I iz godine u godinu pravi dobru reklamu. To će, vjeruju Mostarci, biti i Red Bull Cliff Diving svjetsko takmičenje, koje će se održati sljedećeg vikenda, kada će u najhladniju rijeku na svijetu skakati najbolji skakači svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!