Neizvjesnost uoči odluke o referendumu za nezavisnost Škotske

Vijesti 16. nov 202216:28 0 komentara
Reuters

Objavljen je datum izricanja presude u predmetu Vrhovnog suda o referendumu za nezavisnost Škotske (Indyref2).

Odluka će biti objavljena u srijedu 23. novembra u 9.45 sati po lokalnom vremenu (BST).

Škotska vlada tužila je britansku vladu kako bi utvrdila da li može da održi referendum o nezavisnosti bez pristanka Londona. Sud je objavio datum na Twitteru u srijedu ujutro, tri sedmice nakon što su saslušani argumenti. Presuda će biti prenošena uživo na sajtu Vrhovnog suda Velike Britanije.

Širom Škotske biće održano osam oficijelnih masovnih skupova na dan odluke Vrhovnog suda, s namjerom da se svjetska javnost okrene ka Škotskoj.

Šta svaki ishod znači?

Ako sud presudi u korist Indyref2, to će označiti početak puta ka drugom referendumu o nezavisnosti. Referendum je trenutno planirano da se održi 19. oktobra 2023. godine. Pitanje će biti postavljeno kao i glasačima 2014. godine: “Da li Škotska treba da bude nezavisna država?”

Međutim, ako sud stane na stranu britanske vlade, stvari postaju komplikovanije.

Nicola Sturgeon je ranije rekla da će zakon dokazati da je “pojam Velike Britanije kao dobrovoljne unije nacija fikcija”.

Ona je tada iznijela stav koji je izazvao značajnu raspravu. Ona je rekla da će se njena stranka SNP boriti na sljedećim opštim izborima o “jedinstvenom pitanju” škotske nezavisnosti ako zakon o referendumu bude blokiran.

Birači u Škotskoj, koja ima oko 5,5 miliona stanovnika, odbacili su nezavisnost 2014. godine, ali škotska poluautonomna vlada kaže da odlazak Velike Britanije iz Evropske unije, kojem se protivila većina Škota, znači da se pitanje mora staviti na drugo glasanje. Johnson i njegova vladajuća Konzervativna partija, koja je u opoziciji u Škotskoj, snažno se protive referendumu, rekavši da je to pitanje riješeno 2014. godine kada su Škoti glasali protiv nezavisnosti sa 55 prema 45 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!