Neizvjestan povratak bh. državljana iz Sirije

Vijesti 13. jan 202110:31 0 komentara
Delil SOULEIMAN / AFP

Može li se govoriti o datumu povratka bosanskohercegovačkih državljana iz kampova u Siriji pitali smo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, odakle su za N1 istakli i koji je najveći problem pri njihovom povratku.

Početkom decembra 2020. godine iz ovoga ministarstva su nam kazali kako ne mogu govoriti o terminu povratka naših državljana u matičnu zemlju, a na pitanje da li se nešto promijenilo, to jeste imaju li sada informacije o tome kada bi bh. državljani mogli biti vraćeni rekli su kako će to biti finalizovano nakon što Vijeće ministara BiH usvoji Informaciju o realizaciji toga.

Povratak će se organizirati nakon što Vijeće ministara BiH usvoji Informaciju sa setom zaključaka za pripremu i realizaciju ovog procesa“, rekli su za N1.

A o tome koji je najveći problem pri njihovom povratku rekli su da je to “uspostava sistemskog programa reintegracije, resocijalizacije i rehabilitacije”. “Ove aktivnosti su u nadležnosti institucija na nižim nivoima vlasti koje treba kadrovski i materijalno-tehnički osposobiti za ove aktivnosti. Ministarstvo sigurnosti BiH poduzima sve raspoložive mjere da se ovi izazovi prevaziđu“, istakli su.

Ministarstvo sigurnosti BiH pripremilo je za Vijeće ministara Informaciju sa pregledom svih relevantnih činjenica u vezi sa ovom problematikom i prijedlogom zaključaka u cilju repatrijacije bh. državljana iz zona sukoba, a iz ovoga ministarstva, kako su nam rekli, očekuju da će Informacija biti usvojena na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara.

Upitali smo ih i da li iko koči povratak naših državljana iz Sirije, odnosno postoji li saglasnost u vezi njihovog povratka.

Odgovor na ovo pitanje ćemo znati nakon sjednice Vijeća ministara, odnosno glasanja po ovom pitanju“, naveli su za N1.

Podsjetimo, ranije su iz Ministarstva sigurnosti BiH rekli za N1 da porodice bh. državljana koji se nalaze u Siriji redovno ih kontaktiraju sa upitom o povratku njihovih srodnika iz Sirije te da prema informacijama koje imaju, stanje u kampovima je jako loše i uvjeti za život su daleko od humanih.

Također, komplikovan je i njihov povratak.

Sam proces je veoma kompliciran i zahtijeva kreiranje sistemskog rješenja u skladu sa važećim zakonodavnim okvirom na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Proces takođe zahtijeva uključivanje velikog broja nadležnih institucija – pored sigurnosnih i pravosudnih – službe socijalnog rada, zdravstva, obrazovanja i drugih“, rekli su ranije za N1.

U kampovima Al Roj i Al Hoj u Siriji nalaze se i državljani Bosne i Hercegovine. Broj naših državljana prema ranijim podacima pokazuje 102, koji nije konačan, budući da se nekoliko bh. državljana nalazi i u zatvorima, a 90 posto osoba sa spiska su žene i djeca.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!