Nekada ste u Sarajevu mogli čuti sve svjetske jezike, danas ni engleski

Vijesti 29. apr 202118:01 0 komentara
N1

U Bosni i Hercegovini ugroženo je skoro 250 hiljada radnih mjesta, skoro polovina njih odnosi se na male, mikrobiznise. Među njima je veliki broj preduzeća koja rade u sektoru turizma. Postoje i ona mjesta u kojima gosti nisu ušli više od godinu dana.

Sami centar Sarajeva, nadomak Vječne vatre -The good place Hostel. Vlasnik hostela Igor Vuković se sjeća da je posljednju rezervaciju primio 12. marta 2020. godine. Prošlo je više od godine od kada ovdje nije ušao niti jedan gost.

Ne radim, u početku sam dolazio na posao, tokom ljeta sam se nadao da će doći neko, nije dolazio niko. Kod mene dolaze uglavnom stranci. Bilo je nešto malo dijaspore, ali ona ne ide u hostele. Tako je prošlo ljeto bilo nešto malo dijaspore, kod mene niko“, rekao nam je Igor Vuković.

Hostel je otvorio samo godinu dana ranije i za jednu produženu sezonu imao 500 noćenja. Sada mu je i zatvaranje opcija.

Trenutno razmišljam, nego bilo bi mi žao. Kada sam otvorio hostel, skontao sam da je ovo u biti posao mog života. Sviđa mi se biti ovdje, upoznavati nove ljude, slušati njihove priče, meni se to svidjelo. Bilo bi mi žao da zatvorim, ali ne znam, ja svaki dan razmišljam o tome“, rekao je.

I nije Igor izuzetak već pravilo koje možete potvrditi ako prošetate centrom Sarajeva. Nekada ste ovim ulicama mogli ste čuti sve svjetske jezike, danas ne možete ni engleski.

U BiH, 250 hiljada radnih mjesta ugroženo je, procjena je ovo Evropske banke za obnovu i razvoj. Ugroženija su radna mjesta mladih ljudi, procjena je, jer rade u sektorima pogođenim pandemijom.

Od 245 hiljada ugroženih radnih mjesta, nešto manje od polovine (114 000) se odnose na mirkobiznise, sa do deset zaposlenih“, naveli su iz EBRD.

Nemamo tu slobodu, iako bi ljudi željeli da se kreću, imaju novca, žele da putuju, imamo te restriktivne mjere. Tako da će ti sektori ostati u podređenom položaju. Ono što mene ohrabruje je da je u BiH u prvom kvartalu izvoz zaista snažno porastao“, komentarisao je Faruk Hadzic, ekonomista.

Ipak, podaci Agencije za rad i zapošljavanje nisu toliko pesimistični. Poredeći podatke iz marta prošle godine i ove godine došli su do pada u broju zaposlenih od skoro jedan procenat, tek nešto više od 4.000 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!