Neke analitičare obradovala Schmidtova ljutnja: “Treba da nam svima pukne film”

Vijesti 18. aug 202219:17 4 komentara
N1

Jučerašnji nastup visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta izazvao je mnogo reakcija, kako u BiH, tako i van njenih granica. Oglasio se i sam Schmidt, pa hladne glave poručio: "Nakon ove izjave od građana sam dobio ogromnu podršku i nadam se da će se političari probuditi".

Ogromnu podršku građana dobio je nakon ove izjave, kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt za njemački ‘Der Spiegel’. No, nada se da je njome, poručio je, probudio i donosioce odluka u BiH. Nikakav pomak nije zabilježen od protesta i razgovora sa bh. političkim liderima u zgradi OHR-a. A okvirni period koji im je dat polako ističe. Da nikakva nametanja neće prihvatiti, ponovio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući Schmidtovu burnu izjavu, uporedo iskoristivši priliku za ponovno vrijeđanje visokog predstavnika.

A da će Christian Schmidt ispraviti greške koje su napravili njegovi prethodnici, tome se nadaju, kažu, pojedini političari iz Hrvatske. Njihova diplomatija glasno je podržala rješenja koja su iz Ureda OHR-a procurila u javnost, a koja bi bi, po mnogima, pojačala etički, nasuprot građanskog principa. No ne za ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Grlić Radmana.

Grlić Radman: Očekujem od Schmidta da ispravi greške na štetu Hrvata u BiH

Schmidtova rakcija navela je akdemika Esada Durakovića da mu uputi otvoreno pismo. Nema mjesta ljutnji, poručuje Duraković, već akciji – da zaustavi one koji se nikada neće dogovoriti, jer mi ovakvo stanje odgovara. S druge strane, pojedine je obradovala njegova ljutnja.

“Čovjeku je pukao film, što bi se reklo u narodu, ja bih jako volio da se svi mi naljutimo drugog oktobra, da nam pukne film, pa da počnemo glasati tako da nešto promijeni. U tom kontekstu jednostavno mislim da Schmidt pokušava da napravi balansiranu situaciju da bukvalno radi na stabilizaciji BiH”, naveo je analitičar Žarko Papić.

“Komentar kojeg je dao u Goraždu je njegov odgovor na ovu halabuku i cijelu tu ofanzivu propagandnu. Schmidt koji se pojavio kao osoba dobre volje spremna da pomogne na neki način ovim potpuno neodgovornim ljudima koji godinama pregovaraju i ni o čemu se nisu u stanju govoriti da pomogne da se premosti taj nekakav krizni period koji definitivno slijedi nakon izbora, on se odjednom nađe na meti navodnih branitelja za interese države BiH”, stav je ovo novinara i analitičara Ranka Mavrka.

Opširnije u priči Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare