Nelegalno uvezeni otpad iz Italije još uvijek u Bosanskom Grahovu

Vijesti 12. mar 202115:56 > 15:59 0 komentara
N1

Nelegalno deponovani otpad iz Italije koji je početkom jula prošle godine uvezen u tri bh. mjesta i izazvao brojne polemike, pa i optužbe da je u Drvaru došlo povećanja broja oboljelih od Covida zbog njegovog isparavanja, još uvijek se nalazi u BiH.

U Drvaru je jučer počeo odvoz ovog otpada koji se nalazio u kruug nekadašnje firme “Grmeč”. Prema ugovoru, preduzeće “Krom reciklaža”, koja je u julu uvezla blizu 300.000 kilograma otpada u Drvar, dužna je ukloniti ga do kraja marta.

Dva šlepera otišla su u Bihać. Kako je za N1 rekla pomoćnica gradonačelnika Grada Bihaća Vildana Zulić, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona informiralo ih je da tekstilni otpad iz Italije koji je bio deponovan u naselju Privilica kod Bihaća, jučer je uklonjen.

Dio otpada završio je i u Bosanskom Grahovu gdje se još uvijek nalazi. Kako nam je rečeno iz ove Općine, uklanjanje otpada još nije počelo.

Prema riječima vlasnika firme koja vršila uvoz, uvezeno je 414 tona neopasnog otpada, odnosno 20 kamiona. U cijeli slučaj uključile su se i inspekcije te istražni organi i policijske agencije. Građani Drvara i Bosanskog Grahova su nekoliko puta blokirali putne pravce tražeći da se ovaj otpad ukloni iz njihovih mjesta jer je stigao, kao su kazali, iz zaraženih područja Italije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!