Nelson: Postoje politički lideri koji opstruiraju reforme u BiH

Vijesti 21. maj 202113:13 6 komentara
N1

Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH, kazao je danas kako u BiH "postoje politički lideri koji opstruiraju reforme". Naglasio je kako je za sve potrebna politička volja. Na današnjoj konferenciji "Integritet izbornog procesa u BiH", naglašeno je kako "izborni proces ima brojne nedostatke zbog čega se ne bi trebalo dozvoliti da se uđe u još jedan izborni ciklus s trenutnim važećim zakonodavstvom".

Skup, na kojem su predstavljene i preporuke za izmjenu pravnog okvira u oblasti izbornog zakonodavstva, organizirao je Transparency International u BiH (TI BiH), a okupio je predstavnike Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, Centralne izborne komisije i drugih zainteresiranih strana.

Nelson: Postoje politički lideri koji opstruiraju reforme

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson podvukao je danas da je politička volja ključna za bilo kakve izmjene, reformu i na kraju napredak ka članstvu u Evropskoj uniji, naglašavajući da su transparentni, slobodni i pošteni izbori u srcu svake funkcionalne demokratije.

Izbori daju građanima sposobnost za promjenu koju žele postići i mogućnost da na odgovornost pozovu političke lidere koji to nisu mogli osigurati. Uočeni nedostaci jasan su znak da je izbornom procesu neophodno unapređenje posebno u smislu da bi se izbjegle manipulacije tim procesom – kazao je.

Pozdravio je formiranje Interresorne radne grupe koja bi trebala naći rješenje za dugogodišnje probleme u izbornom procesu i pozvao je da članovi grupe traže preporuke od svih relevantnih zainteresiranih strana, posebno Centralne izbore komisije (CIK) i civilnog društva.

CIK odgovoran za implementaciju promjena

Istaknuo je da će CIK biti institucija odgovorna za implementaciju svih promjena koje budu dogovorene zbog čega moraju biti dio procesa izmjena izbornog zakonodavstva.

Godina koja nije izborna trebala bi biti iskorištena za ove procese, ali konstantno postoje politički lideri koji opstruiraju takve reforme kako bi zaštitili vlastite interese, a najbolje vrijeme za promjene je uvijek sadašnje vrijeme te lidere treba pitati ako ne sada kada – podvukao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare