Nelson: Stvoriti okruženje u kojem mediji funkcioniraju bez pritiska i straha

Vijesti 03. maj 202109:47 1 komentar
Ambasada SAD u BiH/Screenshot

Ambasada SAD nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i neovisnih medija u Bosni i Hercegovini, poručio je ambasador Eric Nelson na Svjetski dan slobode medija koji se obilježava 3. maja, te je pozvao vlasti da stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha.

“Moj tim i ja potpuno smo svjesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH dok izvještavaju o raznim problemima i rade da bi vlasti pozvali na odgovornost, a građane informisali,” naglasio je Nelson, poželivši medijskim profesionalcima u BiH da budu “snažni  i hrabri” dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu.

Zajedničku poruku na Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava već 30 godina, poslale su i šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec i ambasadorica Švedske Johanna Stromquist, upozorivši na sve veći broj izazova s kojima se suočavaju novinari i novinarke u BiH.

“To bi se trebalo ticati svih nas jer su medijske slobode i slobode govora osnove demokracije. Posebno u vrijeme krize. Ljudima je potreban pristup pouzdanim informacijama”, istakle su Kavalec i Stromquist.

Upozorile su kako napadi i prijetnje odvraćaju mnoge novinare i novinarke od obavljanja svog posla, te kako su novinarke posebno ugrožene.

“Vlasti moraju osigurati da novinari i novinarke imaju pristup tačnim informacijama i da mogu slobodno izvještavati bez straha. Mi potičemo sve ljude da udruže snage da poštuju i štite slobodu izražavanja i slobodu medija”, zaključuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare