Nema dogovora za Mostar

Vijesti 03. feb 202119:10 2 komentara
N1

Nema dogovora BH Bloka i SDA. Novi gradonačelnik Mostara najvjerovatnije će biti HDZ-ov kandidat Mario Kordić - u najkraćem bi se mogao sažeti sastanak Koalicije za Mostar okupljene oko SDA sa predstavnicima SDP-a i Naše stranke.

Koalicija za Mostar je spremna podržati Irmu Baraliju za gradonačelnicu ukoliko dođe do trećeg kruga glasanja, u BH bloku ih pozivaju da odustanu od svog kandidata u prvom krugu Zlatka Guzina da bi kandidatkinja BH Bloka imala šansu.

Prema ranijem tumačenju OHR-a, prosta većina je dovoljna u trećem krugu da bi se izabrao gradonačelnik, ili prevedeno sa 13 glasova, HDZ može izabrati svog kandidata. Ovo pravilo nametnuto je nakon što je na prethodnim izborima Mostar čekao preko godinu dana na izbor gradonačelnika jer se nije mogla dogovoriti potrebna većina.

No nije sporan samo izbor gradonačelnika. U BH Bloku danas su poručili kako će ostati opozicija ukoliko Baralija postane gradonačelnica, a to znači da SDA neće dobiti podršku za izmjene statauta koje su ranije dogovorene sa HDZ-om; veće ovlasti predsjedniku Gradskog Vijeća i uspostavu gradskih komsije na šest gradskih područja koje faktički dobijaju ovlasti grada.

I BH Blok i Koalicija za Mostar složni su da se u Gradsko vijeće treba formirarti i klub Ostallih.

U SDA i danas su odbacili navode Dragana Čovća kako je ranije dogovoreno da stranka koja dobije najveći broj glasova da gradonačelnika, u ovom slučaju HDZ, odnosno da je po tom dogovoru SDA pripala pozicija predsjednika Gradskog vijeća Mostar.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare